În noul Cod rutier 2021, ca și în cele din anii trecuți, există amenzi minime pentru greșelile din trafic. Chiar daca unele dintre greșeli sunt neintenționate, sunt generatoare de posibile accidente. În anii trecuți existau legende despre agenți de la rutieră degizați în simpli șoferi în trafic. Aceștia, conform ideii, patrulau incognito și urmăreau șoferii, apoi îi opreau și, în funcție de greșeală, îi amendau. Se pare că este nevoie, din nou, de această metodă, având în vedere numărul tot mai mare de încălcări ale regulamentelor din codul rutier.
Bucureștiul, un oraș aproape gâtuit de traficul infernal, și de numărul mare de autoturisme, este plin de accidente rutiere. Multe dintre acestea sunt făcute fie din neatenție, fie din grabă, dar, din păcate, multe soldate cu decese. În noul Cod rutier 2021 sunt în continuare amendate și micile greșeli din trafic.
În urma unui test făcut de pilotul Sorin Ene și o echipă DIGI24 în trafic, s-au descoperit greșeli care, în mod normal, nu ar trebui făcute de șoferi. De exemplu, conform noului Cod rutier 2021, dacă un șofer trece de pe o bandă pe alta, fără să semnalizeze, normal un agent de la poliția rutieră i-ar acorda o amendă de cel puțin 290 de lei.
„Șoferul acela inițial executa virajul la stânga. S-a răzgândit în ultimul moment și avem o lipsă de semnalizare la schimbarea benzii de circulație. Ne întâlnim foarte des cu astfel de situații, a schimbat banda de două ori fără să semnalizeze”, observă pilotul Sorin Ene, în urma experimentului.
În anii trecuți, în traficul românesc, exista o legendă despre existența unor patrule de la poliția rutieră, în civil. Legenda făcea referire mai ales la mașinile de poliție echipate cu radar, parcate în diferite locuri din trafic. Conform experimentului făcut, se pare că este necesară reaactivarea unor astfel de patrule. După un studiu amănunțit, în alte țări europene există astfel de patrule, civile, care verifică bunul mers din trafic.
Deși nu este prevăzut în noul Cod rutier 2021 un astfel de demers, multe voci din cadrul Poliției Române, vorbesc de necesitatea unor astfel de patrule rutiere civile. Asta ar ajuta și mai mult la eliminarea acelor greșeli minore din trafic, dar și a posibilelor accidente grave.
Numărul mare de accidente în trafic este în creștere, iar aglomerațiile, ambuteiajele, și lipsa de responsabilitate au devenit un factor de risc pe șoselele din România.
„Din punct de vedere al eficienței vorbim de un nivel foarte ridicat. Pentru că atunci când polițiștii rutieri ar fi în civil în mașini obișnuite, ar putea să constate încălcări. Încălcări care nu sunt puține. După ce ar fi cunoscută o astfel de practică, evident că și șoferii ar fi de două ori mai vigilenți”, explică Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.