Mulți dintre șoferi trec repede cu vederea acest detaliu care le-ar putea aduce amenzi grele. Ce obligație au pasagerii din spate, dar aproape nimeni nu o respectă?
Toți șoferii trebuie să știe că purtarea centurii de siguranță este o obligație și a pasagerilor din spate. Dacă nu respectă această regulă, riscă amenzi mari de la Poliția Rutieră. Lucrurile s-au schimbat, iar acum nu doar șoferii trebuie să poarte centura de siguranță, ci toți oamenii aflați într-un autovehicul. Dacă refuză acest lucru, riscă să fie mustrați de către oamenii legii.
În luna august 2019 a intrat în vigoare legea care sancționează pasagerii dintr-o mașină dacă nu poartă centura. Mai mult decât atât, șoferul are obligația de a-i informa că trebuie să facă asta, iar dacă nu, tot conducătorul mașinii va suporta consecințele. Ordonanța de urgență cu numărul 195/2002 dată de Guvern cu privire la circulația pe drumurile publice se sancționează cu amendă în clasa 1 de sancțiuni.
Purtarea centurii de siguranță pe drumurile publice, și nu numai, reduce numărul deceselor în rândul pasagerilor din față cu până la 50%, iar pentru ocupanții locurilor din spate este redus riscul de vătămare cu până la 75%. Subliniem că centura nu este obligatorie atunci când șoferii efectuează manevre de mers înapoi sau staționează sau pentru femeile în stare vizibilă de graviditate.
„Cât ține de femeile însărcinate, excepția se referă doar la gravidele care dispun de un certificat medical care să confirme sarcina și interdicția de a cupla centura de siguranță. Prin urmare, polițiștii de patrulare nu vor aplica sancțiuni în asemenea cazuri”, menționează Uliana Catan, specialistă superioară a Secției supraveghere transport a Direcției supraveghere transport și circulație rutieră a Inspectoratului Național de Patrulare.
În cazul copiilor, cei cu vârsta de sub 12 ani care au înălțimea de până în 1.5 m trebuie să poarte centurile de siguranță adaptate dimensiunilor și greutății lor. Copiii de sub 3 ani trebuie transportați în dispozitive de reținere omologate.
– conducătorii care execută manevra de mers cu spatele;
– instructorii auto în timpul instruirii cursanților;
– persoanele care dețin certificat de scutire pe motiv medical grav, eliberat de autoritatea competentă;
– în localități, conducătorii vehiculelor cu regim prioritar de circulație în timpul executării unei misiuni urgente de serviciu.