Cod Rutier 2020. Greșeala pe care șoferii români o fac acum la controlul rutier. Ce obligație au, de fapt, conducătorii auto

Cod Rutier 2020. Greșeala pe care șoferii români o fac acum la controlul rutier. Ce obligație au, de fapt, conducătorii auto
Cod Rutier 2020. Greșeala pe care șoferii români o fac acum la controlul rutier. Ce obligație au, de fapt, conducătorii auto, foto: Facebook Politia Romana

Poliția Română a sesizat o nouă greșeală pe care o fac șoferii la un control rutier, atunci când sunt rugați să prezinte actele mașinii. Astfel, pe pagina de Facebook a Poliției Române vine și lămurirea.

Cod Rutier 2020. Greșeala pe care șoferii români o fac acum la controlul rutier

”- Bună ziua!
Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrăzi…vă rog să îmi prezentați actele dumneavoastră, ale autoturismului și polița de asigurare.
– Bună ziua!
Polița de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online.
– Greșit!
Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.
Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului.”, se arată în mesajul Poliției Române pentru toți șoferii auto.

Greșeala pe care șoferii români o fac acum la controlul rutier
Greșeala pe care șoferii români o fac acum la controlul rutier

Ce spune legislația actuală

De altfel, legislația actuală în domeniul asigurărilor RCA poate ușor neclară pentru unii în privința modului în care șoferul poate demonstra că deține o asigurare RCA atunci când este supus unui control din partea autorităților.

Legislația actuală spune că „dovada încheierii asigurării RCA […] o constituie […] polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă”.

Cu alte cuvinte, în legislația actuală nu se menționează explicit dacă polița de asigurare RCA trebuie prezentată obligatoriu în format tipărit, de aceea mesajul Poliției Române este cât se poate de lămuritor.

Astfel, unii șoferi au fost amendați cu sume de până la 2.000 de lei pentru că nu aveau asigurarea RCA în format tipărit în momentul unui control.
Polița de asigurare pentru răspundere civilă auto, denumită RCA, este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul acesteia, se acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa celui care a condus autovehiculul. În momentul încheierii unei asigurări RCA, un client trebuie să primească: – poliția de asigurarare, formularul „Constatare amiabilă de accident”, chitanța, când plata se face în numerar. Asigurarea obligatorie RCA se poate încheia pentru o perioadă cuprinsă între 1 lună și 12 luni pentru autoturismele care sunt înmatriculate în România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI