Noile reglementări ale Codului Rutier, pentru anul 2020, aduc modificări în cam toate aspectele legislației în vigoare, inclusiv la capitolul amenzilor, indiferent de infracțiunea comisă.
Cod rutier 2020. Greșeala banală pe care o fac mulți șoferi
Nu de puține ori au fost momentele în care, fie din neatenție, greșeală, sau chiar s-a uitat verificarea valabilității permisului de conducere și, nu de puține ori, ne-am trezit târziu, constatând că am circulat cu el expirat. Ceea ce trebuie să aflați este că, după noile modificări aduse la Codul Rutier pentru anul în curs, cuantumul amenzilor, chiar și pentru această infracțiune, s-a mărit.
Poți primi amendă de 1.160 de lei dacă circuli cu permisul expirat
Faptul că circularea cu permisul expirat reprezintă contravenție, nu mai este o noutate. În schimb, conform noului Codul Rutier, această contravenție va fi sancţionată cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni. La acest capitol este specificat că dacă cineva conduce un autovehicul sau tractor agricol se sancţionează cu de la 6 la 8 puncte-amendă. Valoarea totală a amenzii, după noile reglementări, ajunge la 1160 de lei, dar se poate plăti fie 435 de lei în 15 zile lucrătoare sau 870 de lei, dacă primesc 6 puncte de amendă, fie 580 de lei în 15 zile lucrătoare. Noua reglementare aprobată în 2017 a plafonat punctul de amendă la o valoare de 10 la sută din salariul minim brut pe economie, cu alte cuvinte, transpusă în lei, asta ar însemna aproximativ 145 de lei.
În Codul Rutier sunt stipulate cinci clase de amendă. Procedura spune că din cele cinci, primele patru se aplică pentru persoanele fizice, iar a cincea se poate aplica exclusiv persoanelor juridice, după cum urmează:
Cod rutier 2020. Greșeala banală pe care o fac mulți șoferi. Poți primi amendă de 1.160 de lei
- Clasa I – aici se încadrează amenzile între 2 şi 3 puncte, 29 de lei sau 435 de lei,
- clasa a II-a – sunt prevăzute amenzile între 4 şi 5 puncte de amendă,
- clasa a III-a – aici se încadrează şi sancţiunea pentru conducere cu permisul auto expirat, este prevăzută cu amenzi între 7 şi 8 puncte, suma fiind între 870 de lei şi 1160 de lei,
- clasa a IV-a – aici intrăt amenzile de la 9 la 20 de puncte de amendă, contravaloarea lor fiind între 1305 şi 2900 de lei,
- clasa a V-a – aplicabilă doar pentru persoanele juridice prevede amenzi de la 21 la 100 de puncte de amnde, între 3.045 la 14.500 de lei.
Pentru a schimba un permis expirat, trebuie să ai la tine cinci acte fără de care nu ți se poate înregistra cererea. Cel mai important document este fișa medicală, pe care trebuie să o obții în prealabil.
- Cererea schimbare permis – formularul tipizat se găsește la ghișeul DRPCIV. El trebuie completat cu datele tale personale. Dacă vrei să economisești timp, poți să descarci formularul de pe internet și să te prezinți cu el gata completat.
- Cartea de identitate – în original și copie, ai nevoie de buletin ca de aer. Asigură-te că arăți la fel precum în cartea de identitate, altminteri vei fi obligat să îți schimbi buletinul mai întâi. De exemplu, chiar și numai faptul că între timp ți-ai lăsat barbă îți poate face probleme la ghișeu.
- Dovada plății taxei – ea se poate plăti pe loc, la ghișeul de depunere a actelor. De precizat, contravaloarea noului permis este de 68 de lei.
- Fișa medicală – ea trebuie să fie emisă de o unitate medicală autorizată și trebuie depusă în original. În fișă este nevoie să fie specificat că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă. Documentul te poate costa în jur de 150 de lei, în funcție de clinica la care ai apelat.