O zi ploioasă poate strica și ziua șoferilor în aceiași măsură în care o pot strica și pietonilor. Pietonii riscă să fie udați de către mașini la tot pasul, în timp ce șoferii riscă amenzi usturătoare în cazul în care stropesc pe stradă vreun om. Legea în vigoare arată că un pieton care a fost stropit de un autovehicul se poate adresa cele mai apropiate secții de poliție. De asemenea, pietonul trebuie să rețină locul în care a avut loc incidentul nefericit, precum și locația.
Zilele de toamna ploioase nu sunt o fericire pentru nimeni. Nici pentru pietoni, nici pentru șoferi. Șoferii, într-o zi ploioasă, trebuie să aibă grijă să nu le strice viața pietonilor pentru a le fi și lor bine.
Adică, șoferii care circulă atent pe timp de ploaie și nu stropesc pietonii vor fi fericiți că nu vor fi amendați, iar pietonii vor ajunge acasă cât de cât uscați, nu uzi cum ar fi dacă i-ar stropi vreun șofer neatent.
Puțini șoferi știu, însă stropirea unui pieton cu mașina atrage asupra șoferului o amendă usturătoare. În cazul în care îi stropim pe pietoni comitem o ilegalitate pentru care putem fi amendați conform legislației în vigoare.
De asemenea, amenda va ajunge cu siguranță la șofer dacă pietonul vrea să se răzbune. Legea prevede că orice pieton stropit se poate adresa poliției dacă are numărul mașinii și zona în care s-a prods incidentul nefericit.
Astfel, pietonii care sunt stropiți de șoferi se pot adresa celei mai apropiate sectii de politie pentru a face o pălângere în acest sens. De asemenea, pietonilor li se recomandă să rețină numărul de înmatriculare al mașinii care i-a stropit, precum și zona în care a avut loc incidentul nefericit.
Bineinteles, dacă exista și un martor va fi cu atât mai bine. Potrivit legislatiei în vigoare, stropirea pietonilor este calificată drept deteriorarea bunurilor personale.
Această contravenție poate duce unui șofer o amendă foarte mare, pe care cu siguranță niciun șofer nu și-o dorește.
Potrivit Codului Rutier în vigoare, o astfel de contravenție se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 1.500 si 3.000 de lei, fiind prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni rutiere. Mai mult decât atât, șoferul respectiv poate ajunge să presteze munca neplătită în folosul comunității pentru un interval cuprins între 20 și 40 de ore.