Cod rutier 2020. Ce amendă îți iei dacă ai roțile mai mari decât scrie în cartea mașinii

Cod rutier 2020. Ce amendă îți iei dacă ai roțile mai mari decât scrie în cartea mașinii
Soferii care vor roti mai mari trebuie sa-si reomologheze masina

Cod rutier 2020. S-a aflat ce amendă îți iei dacă ai roțile mai mari decât scrie în cartea mașinii. Șoferii care circulă cu roți mai mari sau mai mici decât cele mentionate în cartea autovehiculului trebuie să știe că este posibil oricând să rămână fără certificatul de înmatriculare. Pe lână reținerea talonului, șoferii vor fi sancționați și cu o amendă substanțială.

Cod Rutier 2020. Șoferii care au roțile mai mari decât cele specificate în cartea mașinii, până la 725 de lei amendă și reținerea talonului

Cod rutier 2020. S-a aflat ce amendă riscă un șofer dacă are roțile autoturismului de alte dimensiuni decât scrie în cartea mașinii. Șoferii care sunt surprinși de poliția rutieră având dotate mașinile cu roți mai mari decât cele prevăzute în cartea mașinii li se reține talonul și primesc și o amendă substanțială.

Astfel, potrivit legii în vigoare, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se reține de către polițiștii rutieri în următoarele cazuri: anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele specificate în cartea de identitate a mașinii, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate mai mult decât prevede limita legal admisă.

Soferii care vor pe masina cauciucuri mai mari trebuie sa faca o vizita la RAR
Soferii care vor pe masina cauciucuri mai mari trebuie sa faca o vizita la RAR

Ce trebui să facă șoferi care vor roți mai mari

Conform legislatiei rutiere, șoferii nu au voie să-și monteze pe masina cauciucuri cu alte dimensiuni decât cele trecute în cartea de identitate a masinii (CIV). Altfel, proprietarul mașinii poate fi sancționat cu o amendă între 580 și 725 de lei, pe lângă reținerea certificatului de înmatriculare.

Cu toate astea, legea prevede că șoferii care vor să aibă alte tipuri de cauciucuri pe mașină o pot face, dar numai în anumite condiții. Șoferii care vor să schimbe dimensiunile roților specificate în cartea de identitate a vehiculului (CIV) trebuie să se prezinte cu mașina la una dintre reprezentantele RAR pentru identificare și pentru efectuarea verificărilor necesare în baza de date.

Roțile mai mari pe mașină presupune reomologarea vehiculului

Dacă verificarea confirmă că dimensiunea dorită de șofer este menționată în documentația de omologare, noile dimensiuni ale roților vor fi specificate la rubrica ”Mențiuni”. Dacă șoferul dorește să își echizepe mașina cu anvelope sau jante care nu sunt menționate în cartea mașinii va fi necesară reomologarea autovehiculului.

Reomologarea mașinii presupune efectuarea încercărilor privind performanțele sistemului de frânare și etalonarea vitezometrului. De asemeneas, reomologarea se va acorda doar dacă rezultatele arată îndeplinirea condițiilor tehnice aplicabile.

Ce acte trebuie la reomologarea mașinii

Reomologarea la RAR presupune o programare si mai multe documente:

– carte de identitate proprietar (copie + original)

– talon (copie + original)

– carte de identitate masina (copie + original)

– masina echipata cu anvelopele dorite

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI