Cod rutier 2020. Ce amendă iei dacă parchezi mașina pe trotuar. Puțini români știu asta

Cod rutier 2020. Ce amendă iei dacă parchezi mașina pe trotuar. Puțini români știu asta
Amenzi pentru parcarea pe totruar

În România civilizația în trafic e încă la început, iar legislația s-a modificat de-a lungul timpului. Conform noului Cod Rutier, pe anul 2020, amenzile pentru încălcarea legislației sunt din ce în ce mai mari. În aceeași situație este și parcatul pe totruar.

Parcarea mașinii pe trotuar

Siguranța rutieră a fost văzută ca o problemă a sistemului de transport, o consecință nefericită a acestuia, fără a lua în considerare faptul că accidentele de circulație implică costuri directe suportate de sectorul sănătății, sectorul afacerilor și de familiile celor implicați.

Accidentele de circulație reprezintă evenimente cu un impact social și economic extrem de puternic asupra societății în ansamblu și direct asupra membrilor săi. La fel și lipsa de civilizație a participanților la trafic, și staționarea acestora în locurile nepermise.

Lipsa locurilor de parcare îl face pr șoferul român să devină inventiv. Nu de puține or pietonii ac jaloane pe trotuar, printre mașinile parcate, ilegal, conform legii. Cei care parchează totuși pe trotuar ar trebui să știe că și în acest caz amenzile sunt destul de mari, conform Art. 72 din Ordonanța de Urgență 195/2002 republicată, privind circulația pe drumurile publice, actualizată prin OUG nr. 63/2006.

Conform acestor reglementări un autoturism nu poate fi parcat pe trotuar, deoarece “ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă”. Singura modalitate de a parca, chiar și pe trotuar, este atunci când există spații create adecvat și semnalizate în conformitate. În condițiile în care există aceste spații amenajate, mașinile trebuie parcate la cel puțin 10 metri de o intersecție, stații ale mijloacelor de transport în comun, treceri de pietoni, și la mai puțin de 5 metri de ferestrele locuințelor.

Amenzi conform Codului Rutier 2020

Dacă nu sunt respectate aceste condiții și există șoferi care totuși își parchează mașina pe trotuar, ar trebui să știe că amenzile nu sunt deloc mici. Conform legislației, polițiștii de la Poliția Rutieră vă vor putea amenda cu sume cuprinse între 290 si 435 de lei. La aceste amenzi se mai adaugă și două puncte de penalizare.

În afară de asta, mai puteți fi încadrați, în același timp, și la categoria de staționare neregulamentară. Conform legislației , în acest caz amenzile sunt cuprinse între 580 si 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se aplică și pentru parcarea pe spațiul verde.

Cod rutier 2020. Ce amendă iei dacă parchezi mașina pe trotuar. Puțini români știu asta
Aemnzile pentru parcatul pe trotuar sunt destul de mari

Așa că mare atenție unde vă parcați mașina personală. Nu mai vorbim de gradul de civilizație în trafic, care și așa are grave lacune și avem toți de suferit. Fie că suntem participanți la trafic, fie doar pietoni.

În România, din 2016, a fost demarat un proiect de strategie națională pentru siguranța rutieră pentru perioada 2016 – 202. Proiectul în cauză exprimă liniile strategice și orientative pentru stabilirea politicii guvernamentale privind siguranța rutieră și modalitățile de implementare și îmbunătățire a acesteia.

Acest lucru ar trebui implementat de instituțiile responsabile în acest domeniu, organele de specialitate ale administrației publice centrale împreună cu reprezentanții autorităților publice locale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI