Cod Rutier 2019. Ce riscă șoferii care aruncă chiștoace pe jos. Amenzi usturătoare

Cod Rutier 2019. Amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru șoferii care aruncă chiștoace pe jos. Foto: Facebook Poliția Română

Cod Rutier 2019. Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi 9-20 de puncte de amendă, adică sancțiuni cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Punctul de amendă ar putea crește, însă, de la 1 ianuarie 2020, dacă Guvernul României nu îl îngheață, cum a făcut în ultimii doi ani.

Cod Rutier 2019. Amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru șoferii care aruncă chiștoace pe jos

Foarte mulți șoferi au prostul obicei de a arunca gunoiul pe stradă atunci când se află la volan. Chiar dacă în ultima vreme s-au mai civilizat, sunt încă mulți care au impresia că a arunca un chiștoc pe geam nu este mare lucru. Totuși, acesta este un gest extrem de grav pentru sănătate și mediul înconjurător, în condițiile în care în fiecare an ajung pe stradă 72 de miliarde de chiștoace, dintre care 3 miliarde doar în România.

„Ele conţin atât filtru, cat si bucăți din tutun nears. O minibombă chimică. Asta sunt chiştoacele, pentru că în ele se concentrează fumul provocat de arderea frunzelor din tutun și rămân particule de 10 microni, care au arsenic, cadmiu, plumb… Aceste chiştoace şi mai ales partea de filtru se dizolvă atât în lichide, în apa din pământ, ne afectează sănătatea prin dizolvarea substanțelor chimice în pământ”, susține medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Foto: Facebook Poliția Română
Foto: Facebook Poliția Română

Poliția Română îi sfătuiește pe șoferi să folosească scrumiera din mașină atunci când fumează și anunță că cei care aruncă chiștoace pe stradă riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei (9-20 de puncte amendă). Aceste sancțiuni ar putea crește de la 1 ianuarie 2020, dacă Guvernul României nu decide să înghețe valoarea punctului de amendă la 145 de lei, cum a făcut în ultimii doi ani.

„9-20. Nu sunt ore, sunt doar puncte amendă pentru aruncarea chiştoacelor pe jos. Dacă tu arunci pe jos, şi alţii vor arunca. Ai scrumieră? Foloseşte-o! Strada nu este o scrumieră! O campanie la care ne-am alăturat şi noi în acest an”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Poliției Române.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI