Noul Cod Rutier. Combinația care va lăsa zeci de mii de șoferi fără permis. Toți fac asta în mașină

Noul Cod Rutier. Combinația care va lăsa zeci de mii de șoferi fără permis. Toți fac asta în mașină
Cod Rutier. Folosirea telefonului mobil la volan vă poate lăsa fără permisul de conducere

Codul Rutier se modifică din luna octombrie, iar noile reglementări prevăd amenzi mai mari pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce se află la volan. În plus, aceștia vor rămâne fără permisul de conducere dacă în timp ce utilizează telefonul mai încalcă și alte reguli de circulație.

Cod Rutier. Folosirea telefonului mobil la volan vă poate lăsa fără permisul de conducere

Potrivit noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii vor fi sancționați dacă țin telefonul mobil în mână, chiar dacă nu îl folosesc în acel moment.

„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în document.

Prevederile din Codul Rutier sunt valabile nu doar pentru șoferii de autoturisme, ci și pentru persoanele care se deplasează cu ajutorul altor vehicule, precum bicicletele și chiar și trotinetele.

„Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”, prevede documentul.

Fapta reprezintă contravenție și se sancționează cu 6-8 puncte amendă (de la 870 de lei la 1.160 de lei) și 4 puncte penalizare. Dacă un șofer este surprins că folosește telefonul mobil și în același timp încalcă și o altă regulă de circulație (de exemplu depășirea vitezei regulamentare, neacordarea priorității de trecere, circulația pe sens opus, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată etc.), acesta va rămâne fără permisul de conducere și îl va putea recupera doar în urma promovării unui examen.