Cea mai recentă modificare a Codului Rutier 2019, care prevede amenzi drastice pentru șoferii care stau pe telefon în timp ce conduc, a făcut și încă face mare vâlvă printre conducătorii auto. Este una din cele mai controversate modificări aduse în Codul Rutier din această a doua jumătate de an, în România.
Modificarea intrată în vigoare începând cu 12 octombrie 2019 a surprins pe toată lumea cu atât mai mult cu cât amenzile sunt usturătoare, iar șoferii riscă să plătească din buzunarul său până la 1160 de lei dacă sunt prinși că folosesc telefonul mobil, sau chiar și anumite dispozitive precum smartwatch-urile în timp ce se află la volanul autovehiculului.
Polițiștii sunt deja pe drumurile naționale, la vânătoare, pentru a-i prinde pe cei care ignoră acestă regulă și pentru a-i sancționa. Dacă sunteți prinși în timp ce conduceți mașina cu telefonul în mână sau cu orice alt dispozitiv care poate filma sau afișa mesaje – riscați de la 6 la 8 puncte-amendă – adică de la 870 de lei, 1.160 de lei. Măsura îi vizează și pe cei care conduc un tractor agricol sau un tramvai.
Însă este important de precizat faptul că această sancțiune se aplică doar pentru autovehiculele aflate în plină mișcare, ceea ce înseamnă faptul că șoferii vor fi trași la răspundere doar atunci când conduc și folosesc un dispozitiv, nu când staționează.
”Dacă suntem la semafor opriți într-o coloană de vehicule sau ne aflăm opriți regulamentar pe partea dreaptă, putem utiliza telefonul mobil”, a spus pentru Europa Fm Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră București.
O situație controversată și arhicunoscută o reprezintă utilizarea telefonului mobil pe post de GPS. Polițiștii spun că în măsura în care conducătorul auto dorește să schimbe adresa de pe tabletă sau de pe telefon, acesta va fi sancționat conform noi reglementări intrate în vigoare începând de luna trecută. Iată ce mai transmit specialiștii:
”Fie că vorbim de utilizarea acestuia sau utilizând un GPS portabil aflat într-un suport, dacă ne aflăm în timpul deplasării și folosim cu mâinile în orice mod, poți fi sancționat de polițistul rutier”, mai spune Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră București.
Cu toate acestea, unii reprezentanți ai Poliției spun că există totuși o oarecare flexibilitate în acest sens întrucât amenzile date în acest sens ar putea fi contestate. Argumentul: în același mod, un șofer poate folosi butoane de pe bordul mașinii, pentru a schimba temperatura aerului condiționat sau pentru a schimba radioul, potriviti aceleiași surse.