05 feb. 2020 | 19:28

Cod portocaliu pentru Capitală. Populația, avertizată oficial de ISU. Ce trebuie să facă șoferii blocați de nămeți

News
Cod portocaliu pentru Capitală. Populația, avertizată oficial de ISU. Ce trebuie să facă șoferii blocați de nămeți
Cod portocaliu pentru Capitală. Populația, avertizată oficial de ISU. Ce trebuie să facă șoferii blocați de nămeți

ANM (Administrația Națională de Meterorologie) a emis, astăzi, o prognoză specială pentru București, prin care meteorologii avertizează că locuitorii Capitalei vor avea parte până mâine dimineață de vânt puternic, ploaie, lapoviță și ninsoare. În plus, meteorologii au emis și un cod portocaliu în Capitală cu aceste fenomene.

Cod portocaliu pentru Capitală. Populația, avertizată oficial de ISU

În atare context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov le recoamndă locuitorilor să aibă în vedere anumite măsuri de prevenire a situațiilor de urgență, în conformitate cu atenționările emise de meteorologi.

  • Informarea permanentă despre condițiile meteorologice și evoluția acestora, transmise de autoritățile centrale și locale, plus mass-media.
  • Evitarea oricărei călătorii dacă nu este absolut necesară și informarea dacă pe traseul ales nu sunt blocate drumurile.
  • Verificarea funcționării sistemului de încălzire și dotarea cu lanțuri antiderapante, pături, apă, lopată și combustibil de rezervă, în cazul plecării cu mașina.

Ce trebuie să facă șoferii blocați de nămeți

Mai mult decât atât, sursa citată atrage atenția asupra faptului că, în cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităților, șoferii trebuie să ia în calcul următoarele măsuri.

  • Să tragă pe dreapta și să pornească luminile de avarie, fără a părăsi autovehiculul dacă nu se întrevede în apropiere o clădire în care șoferii să se poată adăposti.
  • Anunțul imediat la 112, indicând locul în care șoferii au rămas blocați
  • Rămânerea în eutovehicul până la sosirea echipajelor de salvare
  • Pornirea motorului și sistemului de încălzire periodic pentru a se menține mereu cald în interiorul autovehiculului, îndepărtând de asemenea zăpada ce poate înfunda țeava de eșapament.
  • Pornirea luminii din interior pe vreme de noapte, pentru ca echipajele de salvare să-i poată localiza pe cei aflați în nevoie.
  • Instalarea aplicației oficiale a Departamentului pentru Situații de Urgență. DSU, pentru dispozitivele mobile. Aplicația este disponibilă pe Google Play şi App Store, prin intermediul căreia se pot primi notificări în timp real, au precizat salvatorii de la ISU Bucureşti.