Conform informațiilor emise de ANM, codul galben și codul portocaliu vor intra în vigoare cât de curând. După ce am avut parte de vreme frumoasă în aceste zile, viscolul și vijeliile vor începe să apară. Ce zone ale țări sunt în pericol?
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis astăzi un cod galben și unul portocaliu de viscol și vijelii. Oficialii susțin că vor fi intensificări ale vântului ce sunt valabile începând cu ziua de duminică dimineață în zonele muntoase, conform codului galben. Codul portocaliu va începe tot de atunci, având viscol temporar și vânt puternic.
“Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării. La munte vor fi rafale de 80…100 kilometri pe oră, iar în Transilvania, Moldova, Maramureş şi nordul Crişanei viteza vântului va atinge 65…80 kilometri pe oră şi pe arii restrânse 85…90 kilometri pe oră. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale şi temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55…70 kilometri pe oră”, susțin meteorologii, conform news.ro
Intensificările vântului vor avea viteza de 50-55 kilometri pe oră, acestea vor apărea și în nord-vestul țării, menționează meteorologii. Mai urmează un cod galben ce intră în vigoare de la 18:00 tot în ziua de duminică, terminându-se luni la ora 18:00. Codul portocaliu de viscol va intra în vigoare maine, începând cu ora 20:00, valabil până luni la ora 18:00.
În aceeași perioadă se înregistrează precipitații pe arii extinse în general moderate cantitativ, acestea vor apărea în regiunile centrale și nordice, acolo unde vor fi în special ploi. La munte precipitațiile sunt cu precăderii la atitudini mari, treptat vor predomina și ninsorile. Meteorologii anunță pentru zona montană intensificări ale vântului, unde temporar va fi viscol iar vizibilitatea scăzută.
“În intervalul menţionat, în zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110…130 kilometri pe oră. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 m”, menționează oficialii ANM.