Cod galben de vreme rea în România. Care sunt județele vizate

Cod galben de vreme rea în România. Care sunt județele vizate
Prognoza meteo România: cod galben de vreme rea

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele care urmează. Meteorologii au indicat faptul că vom avea parte de vreme rea pe tot teritoriul României. De asemenea, experții au mai emis și o avertizare de cod galben. Care sunt județele vizate în care se vor resimți fenomene extreme precum averse puternice, vânt și descărcări electrice? Iată mai multe detalii!

Prognoza meteo ANM: cod galben de vreme rea în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

ANM arată că în intervalul cuprins între 4 mai, ora 12.00 – 15 mai, ora 10.00 vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Fenomene puternice se simt în Muntenia, Dobrogea și estul Olteniei. Aici se vor manifesta averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu viteze de 55….65 km/h și izolat de peste 70…80 km/h, pe alocuri vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp. Meteorologii au anunțat deja de la începutul săptămânii o perioadă mai deosebită cu ploi care nu sunt specifice lunii mai.

,,Deja a început să plouă zdravăn în unele locuri, după care ploile se mută pe sudul țării, iar mâine avem o zi destul de complicată chiar și în București pentru că avem furtuni și căderi de grindină. Pot să fie căderi de arboi…se poate întâmpla.

Vremea e o adevărată surpriză pentru că astea nu sunt ploi specifice lunii mai, ci lunilor de vară. Iunie e cea mai ploioasă lună din an, dar nu e o lună cu ploi dezmățate, dezorganizate. Poimâine mai scad un pic temperaturile, luni cresc din nou și marți e tot cald. Duminică și luni sunt niște zile mai liniștite’’, a spus Florin Busuioc în emisiunea ,,La Măruță”.

„Recomandăm populaţiei să ia măsuri”

„Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului FII PREGĂTIT (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/)“ – au precizat reprezentanții IGSU.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI