Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a emis marți un cod galben de vreme rea, valabil pentru zonele montane de peste 1800 de metri din județele Suceava și Neamț. Cât de puternic va sufla vântul și până când este valabil avertismentul?
Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de cod galben pentru județele Suceava și Neamț, valabil pentru zona montană situată la altitudini de peste 1800 de metri. Acest cod galben, anunțat marți, prevede intensificări ale vântului, care se așteaptă să depășească la rafală viteze de 90-100 km/h.
Intervalul de valabilitate al avertismentului este stabilit între orele 14:00 și 20:00. Locuitorii și vizitatorii acestor regiuni sunt sfătuiți să fie precauți, întrucât vânturile puternice pot reprezenta un pericol, în special în zonele montane înalte. Aceste condiții meteorologice pot duce la creșterea riscului de accidente în activitățile de drumeție, alpinism și alte activități în aer liber.
Autoritățile locale și echipele de salvamont sunt în alertă și pregătite să intervină în caz de nevoie. De asemenea, recomandările pentru localnici și turiști includ evitarea deplasărilor în zonele expuse vântului puternic și respectarea tuturor măsurilor de siguranță comunicate de autorități.
CITEȘTE ȘI: Cod portocaliu de vremea rea până la miezul nopții în România. Vântul va depăși 120 de km/h
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat recent prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, anticipând o vreme neobișnuit de caldă pentru ultimele zile ale lui 2023 și începutul lui 2024, urmată de precipitații abundente în majoritatea regiunilor României.
În ultima săptămână a anului 2023, cuprinsă între 25 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, se așteaptă temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei în toată țara. Precipitațiile vor fi absente în mare parte a teritoriului, cu o secetă notabilă în zona Carpaților Meridionali și Munții Banatului.
Prima săptămână din 2024, 1-8 ianuarie, va continua trendul de temperaturi mai ridicate decât media sezonului, dar va aduce și o schimbare semnificativă în privința precipitațiilor. ANM anticipează cantități excedentare de precipitații în majoritatea României, în special în regiunile vestice și nord-vestice.
În săptămâna 8-15 ianuarie 2024, temperaturile medii ale aerului se vor apropia de cele normale pentru această perioadă a anului. Precipitațiile vor fi ușor peste medie în jumătatea sudică a țării, în timp ce în restul regiunilor, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.
În intervalul 15-22 ianuarie, prognoza indică temperaturi medii caracteristice pentru această perioadă, cu precipitații excedentare așteptate atât în zonele montane, cât și în restul țării.
Această prognoză extinsă sugerează un început de an 2024 cu vreme mai blândă, dar cu precipitații abundente, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra activităților agricole, de transport și de turism.
CITEȘTE ȘI: Temperaturi de primăvară de Crăciun, în Bucureşti. Prognoza meteo pentru următoarele zile