Administrația Națională de Meteorologie a emis luni seara avertizări nowcasting de Cod portocaliu de vânt puternic pentru zone montane din județele Suceava și Cluj. Până la ce oră sunt valabile?
Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de tip nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic valabile pentru zone montane din județele Suceava și Cluj.
Fenomenele meteorologice extreme sunt prognozate să dureze până la miezul nopții, afectând în mod special zonele montane situate la altitudini de peste 1.800 de metri.
Conform avertizărilor, în zona de munte a județului Cluj, vântul va atinge viteze la rafală de peste 120 km/h. Situația este similară în județul Suceava, unde se așteaptă rafale de vânt de 110 – 120 km/h în zonele montane de mare altitudine.
Aceste intensificări puternice ale vântului pot duce la situații de risc sporit, inclusiv căderi de arbori și afectarea infrastructurii.
Pe lângă aceste zone, și județele Olt și Dolj sunt așteptate să înregistreze intensificări ale vântului, cu rafale estimative de 55 – 60 km/h. Deși nu sunt sub cod portocaliu, aceste intensificări pot crea disconfort și pot afecta activitățile zilnice.
CITEȘTE ȘI: Nou cod portocaliu de vreme severă. Aproape toată România este afectată de viscol, ninsori şi vânt puternic
Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au transmis un avertisment privind temperaturile neobișnuite pentru această perioadă a anului.
Potrivit acestora, astăzi s-au înregisrat temperaturi extrem de ridicate, cu până la 12 grade peste mediile climatologice obișnuite pentru luna decembrie.
În mod normal, temperaturile maxime pentru această perioadă ar trebui să fie de aproximativ -4 grade în estul Transilvaniei și până la 6 grade pe litoral.
La București, valorile termice obișnuite se situează în jurul a 4 grade Celsius. Însă, astăzi, se așteaptă temperaturi de 17-18 grade la București, ceea ce depășește semnificativ normele climatice pentru această perioadă a anului.
”Temperaturile de astăzi vor fi extrem de ridicate, chiar cu mai mult de 12 grade față de mediile climatologice.
În mod normal ar trebui să fie maxime termice cuprinse cam între -4 grade în estul Transilvaniei, cinci 6 grade pe litoral, la București undeva în jurul la 4 grade, iar noi vom avea astăzi la București 17- 18 grade.
În restul țării valori termice cuprinse în general între 9 și 17 grade.
Legat de zona de munte, și aici se încălzește, precipitațiile vor fi foarte puține, sub formă de ploaie și spre creste și sub formă de lapoviță și ninsoare, însă extrem de puține.
Stratul de zăpadă se va mai topi, în timp ce dacă își dorește cineva să schieze sau să aibă parte de mai multă zăpadă, ar trebui să meargă la altitudini tot mai mari, pentru că de la o zi la alta se va mai diminua stratul de zăpadă, din cauza temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă”, au transmis meteorologii ANM.
CITEȘTE ȘI: Temperaturi de primăvară de Crăciun, în Bucureşti. Prognoza meteo pentru următoarele zile