Cod galben de vijelii în România. Continuă fenomenele extreme în țară

Cod galben de vijelii în România. Continuă fenomenele extreme în țară
Cod galben de vijelii in Romania

Luna iunie continuă să fie una extrem de ploioasă precum spun experții ANM. Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ploi și vijelii. Aceasta a intrat în vigoare de la ora 12 și va înceta tot astăzi, la ora 22. Asta nu este tot, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologieau emis și o avertizare de disconfort termic și vreme instabilă.

Cod galben de vijelii în România

Deși am avut parte de câteva zile de caniculă, iată că ploile revin în România. Codul galben de ploi și vijelii este valabil duminică, 27 iunie, în intervalul 12 – 22 în aproape toate regiunile din țară, în mai multe județe din centrul și nordul României.

În partea de nord a Munteniei, Olteniei, în sud-vestul Transilvaniei și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20 – 40 l/mp.

De asemenea, experții în meteorologie spun că vom experimenta un disconfort termic și instabilitate atmosferică spre seară, în celelate zone din Oltenia și Muntenia.

Cei mai mulți dintre români spun că s-au săturat de ploaie, așa că sfârșitul lunii iunie va aduce canicula. Potrivit celor de la ANM, vremea se va încălzi brusc, având un disconfortul termic ridicat, la început în sud-vestul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni.

Când vine căldura în România

În zilele de marți, miercuri și joi, respectiv 29, 30 iunie și 1 iulie, canicula va pune stăpânire pe regiunile din Vestul și Sudul României, acolo unde temperaturile vor crește cu mult peste valoarea medie a acestui interval.

De asemenea, în zonele de munte și în restul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, pe la amiază și spre seară. Cu alte cuvinte, se vor înregistra ploi torențiale cu vânt intensificat, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25 – 40 l/mp.

Meteorologii nu au vești bune nici pentru iulie. Luna lui Cuptor va fi plină de ploi și fenomene meteo destul de violente. În primele două săptămâni vremea alternează perioadele instabile atmosferic cu cele în care cerul va fi senin.

Diferentele mari de temperatură vor aduce furtuni foarte puternice. Pe plan local vor fi vijelii, ploi torențiale și grindină, de dimensiuni mari și mici deopotrivă. Se pare că vara anului 2021 este una destul de ploioasă, dar luna august va schimba acest lucru.