Cod galben de ger în România. Vine prăpădul, ce zone sunt afectate

Cod galben de ger în România. Vine prăpădul, ce zone sunt afectate
Valul polar aduce noi condiții de ger în Europa

Cod galben de ger în România! Zilele trecute vorbeam de noua prognoză meteo, și aveam speranțe că temperaturile vor mai crește, dar astăzi meteorologii anunță că Europa se pregătește pentru vreme rece în următoarele zile, în condițiile în care din această seară sunt prognozate temperaturi sub zero grade și posibile ninsori. Din păcate, același lucru este anunțat și de ANM la nivel local, emițând un nou Cod galben de ger în România, care anunță valori termice extreme în cel puțin 13 județe.

Valul polar aduce noi condiții de ger în Europa

Meteorologii europeni anunță că februarie, ultima lună a iernii meteorologice, va fi probabil cea mai instabilă lună. Presiune scăzută în general aproape de vest și sud-vestul continentului, se extinde pe alocuri în Marea Britanie și în nordul Europei.

Cu toate acestea, se pare că există un semnal despre un nou val polar, alături de acesta fiind posibile riscuri de precipitații sub formă de ninsoare, cel puțin în centrul și estul continentului.

Meteorologii anticipează că noile condițiile mai reci s-ar putea răspândi și în sud, cu un risc de precipitații  în toate părțile, pentru scurt timp, pe fondul sistemelor de joasă presiune care se deplasează spre est și al presiunii înalte care se formează în vest, dar în general, vor fi ceva mai temperate și instabile.

Vezi și: Anticiclonul polar rămâne în urmă, vine primăvara în România! Zonele în care se încălzeşte brusc în perioada următoare

ANM a emis Cod galben de ger în România

Dacă ieri vorbeam de un cod galben care anunța un val de frig, dar numai în zonele de depresiune și ceva mai accentuate în sud, astăzi ANM a emis un Cod galben de ger în România pentru cel puțin 13 județe din țară. Conform antenționării meteorologilor ANM, cele mai afectate județe vor fi, după cum urmează:

 1. Botoşani,
 2. Iaşi,
 3. Vaslui,
 4. Suceava,
 5. Neamţ,
 6. Bacău,
 7. Maramureş,
 8. Bistriţa-Năsăud,
 9. Mureş,
 10. Harghita,
 11. Covasna,
 12. Sibiu,
 13. Braşov.

 

Perioada de atenționare anunțată de ANM, prin acest nou Cod galben de ger, este între 8 și 11 februarie, fiind anunțată  vreme deosebit de rece, ger persistent:

„În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade.”, anunță ANM în avertizarea de Cod galben de ger.

Un alt element de menționat este că până la această oră, cel puțin în București, a nins pentru o scurtă perioadă de timp, iar valorile termice de la această oră înregistrează cel mult 1 grad.

Urmăriți Playtech.ro și pe