Drogurile, de orice fel, sunt un adevărat flagel, indiferent de ce loc al lumii vorbim. Conform unei statistici alarmante, în România se înregistrează consumatori cu vârsta cuprinsă între 10 şi 50 de ani. Datele statistice nu ajută la prevenire sau prevalență. Mai nou a ajuns în România și ”cocaina săracilor”, un drog venit tocmai din Siria.
Când vine vorba de consumul de droguri, 11,8 milioane de decese sunt atribuite consumului de substanțe în fiecare an. Conform specialiștilor, majoritatea acestor decese sunt indirecte. Multe dintre ele rezultă din mai mult decât fumatul de droguri ușoare.
Chiar și așa crește riscul de cancer pulmonar și alte tipuri de cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Alcoolul și drogurile ilicite cresc riscul de sinucidere, hepatită și boli hepatice.
În 2020 organizațiile care luptă împotriva consumului și traficului de droguri anunțau că aproximativ 269 de milioane de oameni au consumat droguri în întreaga lume în 2018. Cifra reprezintă cu 30% mai mult decât în 2009.
Alți peste 35 de milioane de oameni suferă de tulburări ale consumului de droguri, potrivit ultimului raport mondial privind drogurile, publicat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. (UNODC).
În România sunt organizații non-guvernamentale care, în parteneriat cu Agenția Națională Anti-Drog, încearcă să stopeze acest flagel. Numai că, recent, autoritățile au început să se confrunte cu un nou drog, numit ”cocaina săracilor”.
Presa occidentală a demarat o campanie de informare cu privire la un nou flagel. Flagelul, cunoscut sub numele de ”cocaina săracilor”, a ajuns în Europa de ceva vreme. Nooul drog face ravagii, mai nou, și în România.
Cei de la TheGuardian vorbesc și despre țara de origine, și despre cum a devenit Siria, dintr-un stat cuminte, o adevărată putere în lumea traficului de droguri. Conform publicației, totul a plecat de la o simplă favoare.
În 2015, un om de afaceri din provincia siriană Latakia a fost abordat de un puternic șef de securitate. Cel din urmă îi cerea afaceristului, titrează TheGuardian, să furnizeze din străinătate cantități mari de medicamente numite fenetilină.
Înțelegând despre ce este vorba, omul de afaceri își ia familia și se exilează în Franța. Negustorul fugea de frica a ceea ce ar putea păți, după refuzul de a-i ajuta pe traficanți.
”Știu ce mi-au cerut să fac. Au vrut ingredientul principal pentru Captagon. Și acel drog este o afacere murdară.”, le-a decalrat omul de afaceri sirian celor de la The Guardian.
După mai multe investigații s-a aflat că deja cantități mari de fenetilină erau deja aduse în Siria. Medicamentele erau necesare pentru producerea acestui nou drog, Captagon, cunoscut sub numele de ”cocaina săracilor”.
Fabricarea drogului Captagon s-a făcut în regiunea centrală a țării. După expansiune a devenit una dintre singurele povești recente de succes ale Siriei. Este vorba de o industrie în creștere foarte mare și foarte sofisticată. Din punct de vedere financiar a început să rivalizeze cu PIB-ul economiei statului sirian, mai spune TheGuardian.
În România, în 2020, autoritățile au reușit să facă o captură record în luna septembrie. Era vorba de aproximativ 750 de kilograme de ”cocaina săracilor”. Alte câteva sute de kilograme erau deja exportate în Europa, fiind vorba de nu mai puțin de 15 transporturi.
Ca urmare a acestei capturi, Arabia Saudită a suspendat orice import venit din Liban și Siria. Încă din 2016 agenți sub acoperire, din Arabia Saudită, au fost infiltrați în rețeaua de distribuție care furniza ”cocaina săracilor” spre Orientul Mijlociu și Europa.
Captagon este unul dintre numeroasele mărci pentru compusul medicamentos clorhidrat de fenetilină. Un stimulent cu proprietăți de dependență, este folosit în scopuri recreative în Orientul Mijlociu și este uneori numit „cocaina săracilor”.
De asemenea, este folosit de grupurile armate și de forțele regulate în situații de luptă, unde este văzut ca având proprietăți care stimulează curajul și amorțește frica.