09 dec. 2022 | 20:13

Clipe cumplite pentru Rona Hartner în Bruxelles: ‘Ziceau să nu mă premieze pentru că sunt româncă’ EXCLUSIV

Monden
Clipe cumplite pentru Rona Hartner în Bruxelles: ‘Ziceau să nu mă premieze pentru că sunt româncă’ EXCLUSIV
Clipe grele pentru Rona Hartner în Bruxelles.

Rona Hartner a luat foc, după ce a aflat că România nu a primit nici de această dată biletul de intrare în Spațiul Schengen. Stabilită în Franța, de peste 15 ani, ea ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre episodul dureros, prin care a trecut în 1998, la Festivalul de film din Bruxelles. A fost la un pas să rateze Trofeul ”Cea mai bună actriță europeană”, pentru rolul din filmul ”Gadjo Dilo”, pe motiv că este româncă. Noroc cu președintele juriului, care a ripostat la timp.

Clipe grele pentru Rona Hartner: ce a pățit artista la Bruxelles?

  • Reacția Ronei Hartner la aflarea veștii că n-am fost acceptați nici acum în Spațiul Schengen

Rona Hartner, pe care o vedeți în prezent la ”Te cunosc de undeva”, în show-ul transformărilor de la Antena 1, a crezut până în ultima clipă că România va fi acceptată în Spațiul Schengen. Ar fi avut acces la mai multe contracte, pe plan artistic, în întreaga Europă. La aflarea veștii că Austria s-a opus vehement, invocând faptul că România nu a gestionat corect problema imigranților, Rona a luat atitudine, vărsându-și tot of-ul, în interviul exclusiv pentru Playtech Știri:

,,Cred că România este una dintre cele mai vechi țări ale Europei, așa că, să faci o Europă fără România, e ceva aberant. Cred că trebuia să fim în Schengen imediat după Revoluție, nu să se inventeze Europa, apoi Schengen.

Eu, de pildă, în 1998, n-am putut să primesc premiul pentru ”Cea mai bună actriță europeană” (n.r.-pentru rolul din filmul ”Gadjo Dilo”). Ziceau că România nu era în Europa.

S-a ridicat atunci președintele juriului, Dennis Hopper, și a zis că dacă Rona nu primește premiul pentru cea mai bună actriță europeană părăsește juriul. El mi-a înmânat premiul, din mâinile lui l-am primit. A zis atunci că România este Europa”.

Rona Hartner aduce în discuție și alte probleme ale artiștilor români, în Europa

Ea a mai adăugat, referitor la acest subiect sensibil: ”Dacă artiștii și lumea și cultura și istoria semnalizează faptul că suntem în Europa, de unde această aberație să nu fim în Europa, să nu fim în Schengen?”. Rona aduce în discuție și problemele cu care se confruntă românii, inclusiv artiștii, care caută colaborări în Europa:

,,De unde aceste aberații, să nu intrăm în Schengen? Să nu putem lucra unde vrem, să nu ne instalăm unde vrem, să nu avem liber acces la salariile din Europa? Este complet abuziv, aberant. Să-i amintim Austriei că aveau și ei imperiul austro-ungar cu care se plimbau și prin Transilvania.

Atunci, nici Austria nu ar trebuie să fie în Schengen, dacă nici România nu e în Schengen? Noi suntem o țară europeană puternică, nu trebuie să așteptăm la masa inculpaților ani și ani la rând fără să fim acceptați într-o Europă completă. România trebuie să fie cu toate țările europene”.

Rona Hartner a devenit celebră în Europa cu rolul din filmul ”Gadjo Dilo”

Artista Rona Hartner a devenit cunoscută în Europa cu rolul din ”Gadjo Dilo” sau ”Străinul nebun”, un film francez realizat în România, în 1997, și regizat de Tony Gatlif.

Rona povestea, într-un interviu pentru Formula As, despre succesul peliculei: ”Deveniserăm spaima festivalurilor, pe unde mergeam eram mereu premiați. A câștigat 20 de premii, pentru cel mai bun film, iar eu, 7 premii pentru ”Cea mai bună actriță”.

,,Tot Parisul era plin de afișe de patru metri cu noi. Toată lumea bună voia să mă cunoască, eram invitată la toate galele, toți îmi luau interviuri, toți voiau să știe cu ce se mănâncă Rona Hartner. Timp de un an de zile mi s-a plătit șederea la Paris, ca să pot da interviuri”.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro