Într-o eră a tehnologiilor avansate când vine vorba de internet banking era de așteptat o evoluție și în sistemul bancar românesc. Recent a fost dat publicității un raport realizat de FinnoScore. Raportul pune pe primele locuri cinci bănci din România. FinnoScore spune că Banca Transilvania și ING sunt băncile cu cele mai mari investiții în digitalizare în 2020. Același lucru este valabil și pentru Libra Bank, BCR şi Raiffeisen Bank.
Anul 2020, din punct de vedere financiar, a fost un an dezastruos pentru România. Odată cu declanșarea Pandemiei multe din instituțiile bancare au fost nevoite să-și micșoreze serviciile fizice. Deja aflate într-un proces de digitalizare masivă, băncile din România au fost nevoite în anul care s-a încheiat să investească masiv în digitalizarea serviciilor. FinnoScore a emis recent un raport care anunță investiții de cel puțin 200 de milioane de euro în aceste sisteme.
FinnoScore mai spune că 60% dintre băncile din România oferă servicii complete online. Acum este posibil, prin digitalizarea, inclusiv deschiderea contului. Creșterea este cu un procent de 25% față de anul 2019, potrivit raportului FinnoScore întocmit de compania de consultanță Horváth. Lista prezentată de raportul FinnoScore menționează bănci ca Banca Transilvania și ING, dar și băncile Libra Bank, BCR şi Raiffeisen Bank.
De departe cea mai mare rată de digitalizare, conform FinnoScore, o are CEC Bank. CEC Bank a înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu 2019 dintre toate băncile analizate. Banca aproape că și-a dublat scorul în 2020. Acest salt se datorează în special implementării recente a procesului de onboarding online pentru clienții noi.
FinnoScore a analizat toate investițiile făcute în 2020 de cele mai importante bănci din România. Pe lista fruntașilor, exceptând CEC Bank, se află Banca Transilvania și ING. Potrivit raportului, cele mai performante bănci din România, din perspectiva gradului de digitalizare, sunt Banca Transilvania și ING Bank. Fruntașe la capitolul de investiții sunt și alte două bănci, Libra Bank, BCR și Raiffeisen Bank.
”Am examinat peste 200 de bănci din 25 de țări din Europa și America de Nord în douăsprezece categorii diferite. De asemenea, am inclus în evaluare bănci provocatoare, precum N26, Revolut, Bunq și Monzo, precum și furnizori de servicii de plată, cum ar fi Paypal și Apple Pay.”, spun reprezentanții FinnoScore.
Totalul investițiilor în digitalizarea serviciilor bancare pe anul 2020 este un record pentru România. Băncile românești au investit 200 de milioane de euro în digitalizare anul trecut, iar trendul este unul în creștere. Dacă până acum proporția a fost, teoretic, una mică, și în anul 2021 băncile și-au propus să investească masiv în digitalizare.
”Pandemia a stimulat digitalizarea sistemului bancar la nivel internațional. În țări precum România, cu o bază de pornire redusă, efectul a fost mult mai evident.”, a explicat Iulia Malioukis, reprezentanta companiei de consultanță FinnoScore.