Prima Casă: BCR și CEC Bank îl contrazic pe Teodorovici și acordă credite doar cu ROBOR la trei luni

Prima Casă: BCR și CEC Bank îl contrazic pe Teodorovici și acordă credite doar cu ROBOR la trei luni

Se înmulțesc controversele legate de soarta programului Prima Casă. Mai exact, de stabilirea dobânzilor pentru astfel de împrumuturi.

BCR și CEC Bank au anunțat că noul indice de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) nu se va aplica în cazul creditelor Prima Casă.

Și asta deși, joi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susținea că IRCC se aplică şi împrumuturilor acordate cu garanţia statului.

Băncile și problemele ridicate de IRCC

Băncile nu pot să acorde creditele Prima Casă în funcţie de IRCC. Motivul: legislația prin care a fost introdus programul guvernamental prevede că aceste credite se acordă în funcţie de ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă de cel mult 2%. Iar această legislație nu a fost schimbată.

La solicitarea Ziarului Financiar, CEC Bank a transmis că va folosi pe mai departe indicele ROBOR la trei luni.

„În momentul de faţă la creditul > este utilizat indicele ROBOR la trei luni”. CEC Bank

Potrivit Mediafax, banca a modificat deja oferta pe segmentul creditelor ipotecare standard. A înlocuit ROBOR la 6 luni cu IRCC şi a păstrat marjele.

Noua dobândă se calculează din IRCC plus o marjă de 2,5% pentru creditul ipotecar standard fără card şi IRCC, plus o marjă de 2,4% pentru creditul prin card.

Ce spun reprezentanții BCR

Și conducerea BCR a tranmis Ziarului Financiar că va aplica noul indice IRCC pentru toate creditele în lei cu dobândă variabilă, mai puțin pentru cele prin Prima Casă.

„Din informatiile noatre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/ 2020 şi OUG52/ 2016. Aici sunt creditele de consum şi cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de catre Statul Român prin legislaţie specifică.” BCR

Indicele care ar trebui să ia locul ROBOR pentru creditele noi – IRCC – se aplică începând din data de 2 mai.