Clătitele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite deserturi. Este un preparat destul de simplu, pentru care nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, ci de foarte puțină îndemânare și pasiune pentru gătit. Dacă vrei să faci niște clătite ca la carte, care să nu se rupă atunci când te întorci în tigaie, iată ce ingredient nu trebuie să lipsească din compoziție.
Te-ai întrebat vreodată de ce se rup clătitele atunci când încerc să le întorci în tigaie? Specialiștii au explicația pentru această problemă foarte des întâlnită, dar și o soluție extrem de utilă.
Bucătarii susțin că totul ține de compoziția clătitelor. Majoritatea tind să folosească nu mai lapte în prepararea luat, dar specialiștii spun că acesta merge alternat și cu apa minerală.
Aceasta va face compoziția mai fluidă, iar clătitele vor fi mai pufoase și nici nu se vor mai rupe.
Ingredientul minune, care nu ar trebui să lipsească din compoziție, este untul. Odată pus în clătite, va face aluatul moale, pufos și va ajuta celelalte ingrediente să se omogenizeze perfect.
Foarte important este să nu mai adăugați zahăr în clătite. În exces, acesta le ca face să se lipească, făina nu se va mai omogeniza cum trebuie și clătitele nu vor mai ieși pufoase.
Consistența aluatului este crucială. Dacă aluatul este prea gros, clătitele vor fi dense și se pot rupe mai ușor. Dacă aluatul este prea subțire, clătitele pot deveni fragile. Amestecă ingredientele cu grijă și adaugă treptat lichidul (de obicei, lapte) pentru a obține o textură uniformă și pufoasă.
După amestecarea ingredientelor, lasă aluatul să se odihnească pentru aproximativ 15-20 de minute.
Asigură-te că tigaia este bine încinsă și unsă cu o cantitate mică de ulei sau unt. Acest strat subțire de grăsime previne lipirea clătitelor și le ajută să se coacă uniform.
Gătește clătitele până când apar bule pe suprafața superioară. Acest semn indică faptul că partea inferioară este coaptă și clătitele sunt gata să fie întoarse. Întoarce-le cu grijă și lasă-le să se gătească pe cealaltă parte.
Nu exagera cu timpul de gătire. Clătitele ar trebui să fie coapte suficient pentru a avea o culoare atractivă, dar nu până la uscare excesivă.
După ce gătești clătitele, menține-le calde acoperindu-le cu folie de aluminiu sau păstrându-le într-un cuptor preîncălzit la o temperatură scăzută.