Postul nu înseamnă că trebuie să mănânci doar legume și fructe. Aceste clătite de post cu griș și făină sunt delicioase și rămân moi și pufoase foarte mult timp. În plus, le poți umple cu orice vrei: de la ciocolată neagră de post, unt de arahide, gemul preferat sau doar miere și fructe proaspete.
Dacă faci clătite de post, asigură-te că nu pui în compoziție zahăr sau esențe, astfel încât să le poți umple atât cu ceva dulce, cât și cu ceva sărat.
Clătitele sunt ideale la micul dejun. Servește-le cu miere și nucă alături de o cană de ceai, cu fructe proaspete și sirop de arțar, cu gemul preferat sau cu piure de castane.
Poți să îți faci propria cremă dulce acasă sau poți să folosești budincă de post din comerț pentru a le umple.
Dacă vrei umpluturi sărate, fă un amestec de ceapă, ciuperci, morcov ras și puțin usturoi. Călește totul într-o tigaie, condimentează și umple clătitele.
Poți face această umplutură și din spanac, urzici, praz sau soia, care să imite carnea.
Le poți consuma ca atare sau poți să le pui într-o tavă, să le acoperi cu sos bechamel de post (făcut din ulei, făină și supă clară de legume), apoi să adaugi brânză rasă de post și să le dai la cuptor.
Vei obține clătite gratinată delicioase și ușor de făcut. De asemenea, acestea pot fi umplute cu un mix de legume trase la tigaie, pentru un prânz ușor și sănătos.
Sunt atât de versatile încât le poți folosi ca înlocuitor de pâine pentru diferite tocănițe de post, ciorbe sau pentru ardei umpluți ori chifteluțe de post.
Postul nu trebuie să fie un supliciu, iar cu puțină organizare vei mânca preparate sănătoase și rapid de făcut.
Pentru această rețetă de clătite de post cu griș și făină ai nevoie de următoarele ingrediente:
Laptele trebuie să fie la temperatura camerei, așa că îl poți încălzi puțin.
Pentru început, amestecă zahărul, sarea și grișul cu apa minerală și laptele vegetal. Lasă aluatul să stea 10 minute pentru ca grișul să se umfle.
Vezi și: Musaca de post, 5 rețete delicioase. Nu mai rămâne nimic în farfurie, sunt savuroase
Adaugă făina cernută și amestecă cu un tel astfel încât să nu fie cocoloașe. Adaugă și uleiul și esențele și scoate telul.
Acum încinge o tigaie antiaderenta și pulverizează puțin ulei de gătit. Ia cu un polonic compoziție și pune în tigaie, acoperind bine fundul acesteia.
Lasă clătita să se gătească și apoi întoarce-o. Procedează la fel cu toate clătitele și apoi servește-le cu umplutura preferată.