Cu toate că e post, încă poți mânca preparate delicioase care să nu conțină carne, ouă sau produse lactate. Poți face musaca de post foarte simplu, mai ales că există o mulțime de variante care nu conțin carne. Dacă totuși ți-e poftă de acel gust de carne, poți să folosești un înlocuitor vegan care are aceeași consistență și cu puține condimente vei obține același rezultat gustos ca o musaca obișnuită. Dacă nu te deranjează să înlocuiești carnea cu legumele, ai o mulțime de variante privind această rețetă.
Postul este despre abstinența de la mâncarea de dulce, de la gânduri negative, distracții, bârfă, invidie și răutate. Este o perioadă de spiritualitate, în care rugăciunea și conexiunea cu Dumnezeu sunt pe primul loc.
De altfel, sacrificiul de a te curăța fizic și spiritual este o formă de jertfă pentru patimile suferite de Iisus în Săptămâna Mare. Postul Paștelui este cel mai aspru de peste an. Durează 40 de zile, iar unii oameni postesc negru în Joia și Vinerea Mare.
Vezi și: și: Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude
Pentru cei care au mai ținut post, aceste 40 de zile sunt ușor de ținut. Ei consumă multe fructe și legume și se concentrează pe rugăciune.
Dacă nu ai mai ținut până acum post, ar trebui să îți faci un plan și câteva idei de mese rapide și ușor de făcut. De la clasicele preparate românești precum mâncărică de cartofi, de mazăre, fasole în diferite forme și salată de vinete, până la preparate precum chifteluțe de năut, piureuri de legume, supe creme și multe altele, postul poate fi foarte ușor cu puțină planificare.
Musaca cu ciuperci
Pentru această rețetă, taie ciupercile cubulețe și pune-le la călit cu ulei. Condimentează și lasă-le să se rumenească până se evaporă apa. Separat, în altă tigaie, pune puțin ulei și călește ceapa tocată mărunt și morcovul dat pe răzătoare. Peste ceapa și morcovul care s-au călit, adaugă sucul de roșii, sare, piper și cimbru uscat.
Apoi, adaugă ciupercile și soia mărunțite, apoi pune 50 ml de apă și amestecă. Pentru sosul bechamel de post, pune uleiul la încins, adaugă făina, gătește puțin totul și începe să torni apă călduță, amestecând încontinuu ca să nu se facă cocoloașe.
Trebuie să folosești 350 ml de apă pentru un sus perfect. Condimentează sosul și lasă-l deoparte. Într-o tavă, pune puțin din compoziția cu ciuperci și 2 linguri de sos bechamel.
Pune rondele de cartofi, compoziție de ciuperci, bechamel și apoi continuă cu straturile terminând cu cartofi și sos bechamel. La final, poți adăuga puțin sos de roșii. Pune musacaua la cuptor și las-o să se rumenească. Adaugă pătrunjel deasupra și servește.
Musaca grecească de post
Pune cartofii la fiert cu puțină sare. Scurge apa, păstrând o cană de lichid. Cu un mixer de mână, fă un piure și adaugă puțină apă dacă e nevoie, sare și piper. Adaugă usturoiul pisat, puțin ulei și amestecă.
Între timp, pune într-un bol soia, boia afumată, sare și piper. Acoperă cu apă fiartă și lasă la înmuiat aproximativ 10 minute. Apoi, lasă soia la scurs. Încinge cuptorul la 200 de grade și ntr-o tavă pune ulei, apoi pune un strat de vinete feliate, condimentează și pune-le la cuptor cam 15 minute.
Încinge o tigaie cu ulei, pune ceapa și ciupercile tocate și călește bine. Adaugă roșiile, soia și pasta de tomate. Condimentează și lasă deoparte.
În tava cu vinete, adaugă amestec de ciuperci, apoi continuă cu un strat de vinete și termină cu piureul de cartofi. Coace Musaca până se rumenește.
Musaca cu ciuperci
Spală cartofii și pune-i la fiert. Când s-au gătit, scoate-i pe o farfurie. Spală ciupercile, taie morcovul rondele și pune ciupercile și morcovul într-un blender sau robot de bucătărie. Mărunțește-le, dar nu le face pastă.
Taie ceapa mărunt și ardeiul roșu în cubulețe. Pune o tigaie pe aragaz cu ulei și adaugă amestecul de ciuperci cu morcov, ceapa și ardeiul. Amestecă bine și lasă să scadă lichidul. Adaugă puțină apă și condimentează. Pasează roșiile decojite până se fac piure. Când zeama din tigaie s-a evaporat, adaugă piureul de roșii, amidonul și amestecă bine.
Adaugă mărar proaspăt și dă deoparte. Cartofii îi tai felii și într-o tavă pune un strat de cartofi, puțină compoziție și la final feliile de brânză vegană. Coace musacaua până se rumenește bine.
Musaca de post cu carne vegetală
Fierbe cartofii într-o oală cu apă și sare. Odată ce s-au înmuiat, scurge-i și zdrobește-i folosind un zdrobitor de cartofi sau un mixer. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-o tigaie mare, încinge puțin ulei la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul și gătește-le până se înmoaie, aproximativ 5 minute.
Adaugă tocata pe bază de plante în tigaie și gătește până se rumenește, aproximativ 5 minute. Ameestecă cimbru uscat, oregano, sare, piper, sos de roșii și fasolea verde.
Fierbe-le până când legumele sunt fragede și sosul s-a îngroșat, aproximativ 10 minute.
Unge un vas de cuptor cu puțin ulei și întinde umplutura uniform. Acoperă cu un strat gros de piure de cartofi. Coace musacaua la cuptor pentru 25-30 de minute, sau până când crusta este aurie.
Scoate tava din cuptor, presară brânza peste cartofi și pune tava la loc pentru încă 7-10 minute. Se servește fierbinte.
Musaca cu legume de post
Feliază vânata și dovlecelul, stropește-le cu puțin ulei de măsline și sare, și dă-le la cuptor pentru 20 de minute la 180°C. Pune cartofii la fiert, iar când s-au răcit, îi feliezi.
Pune soia granulată într-un bol și las-o la înmuiat 10 minute în 150 ml de apă fiartă.
Toacă și călește ceapa și ardeiul într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei de măsline.
Adaugă soia granulată și călește-o împreună cu legumele pentru 5 minute. Adăugă 3 linguri de pastă de roșii, condimentele și amestecăm. Dacă e nevoie, adaugă jumătate de cană de apă.
Adaugă ciupercile feliate, gătește-le pentru 3 minute și după, ia tigaia de pe foc.
Întinde 2 linguri de pastă de roșii pe fundul unei tavi, apoi asamblează musacaua: pune un rând de cartofi, un rând combinat de vinete și dovlecel, și un rând cu mixul de soia. Ar trebui să iasă 3 rânduri egale, cu un al patrulea rând de cartofi deasupra.
Adaugă restul de pastă de roșii și brânza mărunțită deasupra și o dă musacaua la cuptor pentru 45 de minute la 180°C.