04 apr. 2024 | 16:59

Musaca de post, 5 rețete delicioase. Nu mai rămâne nimic în farfurie, sunt savuroase

Diverse
Musaca de post, 5 rețete delicioase. Nu mai rămâne nimic în farfurie, sunt savuroase
Cum să dai gustul delicios

Cu toate că e post, încă poți mânca preparate delicioase care să nu conțină carne, ouă sau produse lactate. Poți face musaca de post foarte simplu, mai ales că există o mulțime de variante care nu conțin carne. Dacă totuși ți-e poftă de acel gust de carne, poți să folosești un înlocuitor vegan care are aceeași consistență și cu puține condimente vei obține același rezultat gustos ca o musaca obișnuită. Dacă nu te deranjează să înlocuiești carnea cu legumele, ai o mulțime de variante privind această rețetă. 

Ce poți mânca în perioada postului

Postul este despre abstinența de la mâncarea de dulce, de la gânduri negative, distracții, bârfă, invidie și răutate. Este o perioadă de spiritualitate, în care rugăciunea și conexiunea cu Dumnezeu sunt pe primul loc. 

De altfel, sacrificiul de a te curăța fizic și spiritual este o formă de jertfă pentru patimile suferite de Iisus în Săptămâna Mare. Postul Paștelui este cel mai aspru de peste an. Durează 40 de zile, iar unii oameni postesc negru în Joia și Vinerea Mare.

Vezi și: și: Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude

Pentru cei care au mai ținut post, aceste 40 de zile sunt ușor de ținut. Ei consumă multe fructe și legume și se concentrează pe rugăciune.

Dacă nu ai mai ținut până acum post, ar trebui să îți faci un plan și câteva idei de mese rapide și ușor de făcut. De la clasicele preparate românești precum mâncărică de cartofi, de mazăre, fasole în diferite forme și salată de vinete, până la preparate precum chifteluțe de năut, piureuri de legume, supe creme și multe altele, postul poate fi foarte ușor cu puțină planificare. 

Musaca de post

Musaca cu ciuperci

  • 1 kg de cartofi
  • 500 g ciuperci
  • 50 g soia mărunțită (granule)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 50 ml ulei
  • 250 ml suc de roșii
  • Sare
  • Piper
  • Cimbru
  • Apă
  • Pătrunjel
  • 50 g făină
  • 30 ml ulei
  • Sare
  • Piper
  • Apă

Pentru această rețetă, taie ciupercile cubulețe și pune-le la călit cu ulei. Condimentează și lasă-le să se rumenească până se evaporă apa. Separat, în altă tigaie, pune puțin ulei și călește ceapa tocată mărunt și morcovul dat pe răzătoare. Peste ceapa și morcovul care s-au călit, adaugă sucul de roșii, sare, piper și cimbru uscat.

Citește și: Floarea pe care trebuie s-o plantezi în noiembrie. Trucurile geniale, așa înflorește minunat în primăvară

Apoi, adaugă ciupercile și soia mărunțite, apoi pune 50 ml de apă și amestecă. Pentru sosul bechamel de post, pune uleiul la încins, adaugă făina, gătește puțin totul și începe să torni apă călduță, amestecând încontinuu ca să nu se facă cocoloașe.

Trebuie să folosești 350 ml de apă pentru un sus perfect. Condimentează sosul și lasă-l deoparte. Într-o tavă, pune puțin din compoziția cu ciuperci și 2 linguri de sos bechamel.

Pune rondele de cartofi, compoziție de ciuperci, bechamel și apoi continuă cu straturile terminând cu cartofi și sos bechamel. La final, poți adăuga puțin sos de roșii. Pune musacaua la cuptor și las-o să se rumenească. Adaugă pătrunjel deasupra și servește.

Musaca grecească de post

  • 3 cartofi mari
  • 1 lingură de ulei
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 vinete
  • 500 g ciuperci
  • 100 g soia texturată
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 ceapă mare
  • Boia afumată
  • Ulei
  • Sare
  • Piper

Pune cartofii la fiert cu puțină sare. Scurge apa, păstrând o cană de lichid. Cu un mixer de mână, fă un piure și adaugă puțină apă dacă e nevoie, sare și piper. Adaugă usturoiul pisat, puțin ulei și amestecă.

Citește și: Ce să pui în apa florilor să reziste mai mult. Trucuri simple care le ajută să se mențină proaspete în vază

Între timp, pune într-un bol soia, boia afumată, sare și piper. Acoperă cu apă fiartă și lasă la înmuiat aproximativ 10 minute. Apoi, lasă soia la scurs. Încinge cuptorul la 200 de grade și ntr-o tavă pune ulei, apoi pune un strat de vinete feliate, condimentează și pune-le la cuptor cam 15 minute. 

Încinge o tigaie cu ulei, pune ceapa și ciupercile tocate și călește bine. Adaugă roșiile, soia și pasta de tomate. Condimentează și lasă deoparte.

În tava cu vinete, adaugă amestec de ciuperci, apoi continuă cu un strat de vinete și termină cu piureul de cartofi. Coace Musaca până se rumenește.

Musaca cu ciuperci

  • 8-9 cartofi
  • 2 cutii de ciuperci la conservă
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei roșu
  • 1 cutie roșii decojite întregi
  • 1 legătură mărar
  • 1 lingură amidon
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 6 felii de brânză vegană
  • 2 linguri ulei de măsline

Spală cartofii și pune-i la fiert. Când s-au gătit, scoate-i pe o farfurie. Spală ciupercile, taie morcovul rondele și pune ciupercile și morcovul într-un blender sau robot de bucătărie. Mărunțește-le, dar nu le face pastă.

Citește și: Mâncarea de post acum 150 de ani. Cu ce preparate se delectau românii în acele vremuri, mulți nu-și permit așa ceva acum

Taie ceapa mărunt și ardeiul roșu în cubulețe. Pune o tigaie pe aragaz cu ulei și adaugă amestecul de ciuperci cu morcov, ceapa și ardeiul. Amestecă bine și lasă să scadă lichidul. Adaugă puțină apă și condimentează. Pasează roșiile decojite până se fac piure. Când zeama din tigaie s-a evaporat, adaugă piureul de roșii, amidonul și amestecă bine.

Adaugă mărar proaspăt și dă deoparte. Cartofii îi tai felii și într-o tavă pune un strat de cartofi, puțină compoziție și la final feliile de brânză vegană. Coace musacaua până se rumenește bine.

Musaca de post cu carne vegetală

  • 6 cartofi, fierți și făcuți piure
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 400 g carne vegetală tocată
  • 200g fasole verde
  • 2 căni de sos de roșii
  • 1 ceapă medie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță oregano uscat
  • Sare
  • piper negru
  • Branza vegană, rasă

Fierbe cartofii într-o oală cu apă și sare. Odată ce s-au înmuiat, scurge-i și zdrobește-i folosind un zdrobitor de cartofi sau un mixer. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-o tigaie mare, încinge puțin ulei la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul și gătește-le până se înmoaie, aproximativ 5 minute. 

Adaugă tocata pe bază de plante în tigaie și gătește până se rumenește, aproximativ 5 minute. Ameestecă cimbru uscat, oregano, sare, piper, sos de roșii și fasolea verde. 

Fierbe-le până când legumele sunt fragede și sosul s-a îngroșat, aproximativ 10 minute. 

Unge un vas de cuptor cu puțin ulei și întinde umplutura uniform. Acoperă cu un strat gros de piure de cartofi. Coace musacaua la cuptor pentru 25-30 de minute, sau până când crusta este aurie. 

Citește și: Alimentele de post care au cele mai puține calorii. Așa vei slăbi imediat

Scoate tava din cuptor, presară brânza peste cartofi și pune tava la loc pentru încă 7-10 minute. Se servește fierbinte.

Musaca cu legume de post

  • 1 vânătă
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă
  • 1 ardei
  • 100 gr ciuperci
  • 6 cartofi
  • 50 g soia granule
  • 200 g pasta de roșii
  • 100 g brânza vegană
  • sare
  • piper
  •  ulei

Feliază vânata și dovlecelul, stropește-le cu puțin ulei de măsline și sare, și dă-le la cuptor pentru 20 de minute la 180°C. Pune cartofii la fiert, iar când s-au răcit, îi feliezi.

Pune soia granulată într-un bol și las-o la înmuiat 10 minute în 150 ml de apă fiartă.

Toacă și călește ceapa și ardeiul într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei de măsline.

Adaugă soia granulată și călește-o împreună cu legumele pentru 5 minute. Adăugă 3 linguri de pastă de roșii, condimentele și amestecăm. Dacă e nevoie, adaugă jumătate de cană de apă.

Adaugă ciupercile feliate, gătește-le pentru 3 minute și după, ia tigaia de pe foc.

Citește și: Alimentele consumate de milioane de români se pot ieftini. Vestea primită de la Guvern

Întinde 2 linguri de pastă de roșii pe fundul unei tavi, apoi asamblează musacaua: pune un rând de cartofi, un rând combinat de vinete și dovlecel, și un rând cu mixul de soia. Ar trebui să iasă 3 rânduri egale, cu un al patrulea rând de cartofi deasupra.

Adaugă restul de pastă de roșii și brânza mărunțită deasupra și o dă musacaua la cuptor pentru 45 de minute la 180°C.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a fost motivul: „Știam că are pe altcineva”
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Românii au strict interzis. Se lasă cu amenzi grele
EVZ.ro
Ultima dorință a lui Helmuth Duckadam, înainte să moară. Ce i-a lăsat scris soției sale în testament
Spynews
Se va încheia! Călin Georgescu a făcut anunțul serii pentru români
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Mediaflux
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro