Clătite „Ana Lugojana”, un deliciu pentru weekend. Ingredientul secret care le dă un gust divin

Clătite „Ana Lugojana”, un deliciu pentru weekend. Ingredientul secret care le dă un gust divin
Clatite Ana Lugojana, un deliciu pentru weekend. Ingredientul secret care le da un gust divin

Ai poftă de ceva bun și dulce și nu mai știi ce să gătești? Pentru cei care nu vor să cumpere tort sau înghețată, gospodinele au pregătit un desert rapid, ușor de făcut și extrem de delicios. Cum se prepară cele mai bune clătite „Ana Lugojana”. Care este ingredientul secret care le dă un gust divin.

Clătite „Ana Lugojana”, un deliciu pentru weekend

Cele mai cunoscute clătite din România sunt denumite după Ana Lugojana, personajul din opereta în trei acte a lui Filaret Barbu din anul 1950, precedată de o partitură din 1899, publicată de Ion Vidu.

Potrivit istoriei, personajul care l-a inspirat pe cel muzical, a fost una dintre frumoasele fiice ale lăutarului lugojean Nica Iancu Iancovici (1821-1903), artist nativ al viorii, violei și violoncelului născut la Cerneteaz.

Acest desert delicios este sub forma unor clătite rulate precum sarmalele. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a face clătite „Ana Lugojana”:

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 4 ouă,
  • 400 gr făină albă cernută bine,
  • 400 ml lapte,
  • 100 ml apă minerală,
  • 3 linguri de unt topit,
  • 1 praf de sare,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 plic de zahăr vanilat,
  • 2-3 linguri de ulei pentru prăjit;

Pentru umplutură:

  • 400 gr brânză de vaci,
  • 6 ouă,
  • 3 plicuri de zahăr vanilat,
  • 300 gr smântână grasă,
  • 300 gr zahăr,
  • 1 ceașcă de stafide rehidratate în coniac,
  • unt pentru tapetat tava,
  • coaja rasă de la 1 portocală

Mod de preparare

Pentru început vei pregăti aluatul de clătite obișnuit, din făină, lapte, ouă, apă minerală, unt topit, zahăr și un praf de sare. Prăjește clătitele cu foarte puțin ulei și apoi lasă-le câteva minute să se răcească. Separat, într-un vas, vei pregăti umplutura din brânza de vaci amestecate cu un ou întreg, două-trei linguri de zahăr, zahăr vanilat și stafidele „îmbătate”.

Cum se prepară sosul de vanilie: se separă ouăle, iar gălbenușurile se amestecă ușurel cu zahăr vanilat, zahăr tos și smântână. Umple clătitele cu amestecul dulce de brânză și stafidele, după care el vei împături ca pe sarmale.

Mai departe, pune clătitele într-o tavă încăpătoare tapetată cu unt, peste care vei presăra fulgi de unt. Toarnă crema vanilată de gălbenușuri cu smântână și lasă aluatul la cuptorul preîncălzit. Între timp bate spumă albușurile. Adăugă sarea și zahărul rămas, apoi continui să bați compoziția până când obții o bezea fermă, lucioasă.

După 10-12 minute, când crema de gălbenușuri se încheagă pe marginile tăvii, se scoate din cuptor și se montează bezeaua, turnând cu lingura sau cu un poș. Pune din nou tava cu clătite la cuptor până ce bezeaua este caramelizată. Se scoate tava din cuptor. Clătitele se servesc fierbinți, cu sosuri de fructe ori de ciocolată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI