O clădire situată într-o localitate din județul Timiș a fost proiectata la cele mai înalte standarde. Prețul imobilului care are scări de granit ce duc direct în pod ajunge la 8 milioane de lei.
Clădirea unui cămin cultural din localitatea Dumbrăvița din județul Timiș are scări placate cu granit care duc în tavan, nu are studiu acustic și are nevoie de investiții în plus ca să poată fi folosită și pentru alte evenimente în afară de nunți, spune primarul din localitate, conform tion.ro.
Primarul din Dumbravița, Horia Bugarin susține că a găsit mai multe disfuncționalități la construcție, dar și proiecte făcute pe genunchi în primărie. Constructorul este de alta părere si spune că „așa era pus în proiect”, conform declarațiilor dat de edil la o televiziune locală.
„Suprafețele sunt foarte mari și sunetului îi trebuie zece secunde să treacă dintr-o parte în alta. Practic, trebuie achiziționate niște lucruri ca să putem să-l folosim în scop cultural. Proiectul nu avea studiu acustic. Va trebui să terminăm clădirea și să vedem cum o adaptăm scopurilor culturale. Am vorbit deja cu specialiști din teatru să vedem ce investiții trebuie astfel încât din punct de vedere acustic să putem să o folosim și pentru altceva decât ca sală de nunți. Va trebui să recepționăm o clădire de 700 de locuri cu scări ce duc în tavan, din păcate”, a explicat primarul Horia Bugarin conform sursei precizate.
Proiectul pentru aceasta clădire a fost executat de societatea Vetrovetz din Timișoara, care a câștigat licitația primăriei în anul 2013. Pe baza acestuia s-a început construcția clădirii de lângă primărie în anul 2018. Valoarea totală a contractului de execuție a ajuns la suma de 7,8 milioane de lei.
Potrivit proiectantului, inițial, în proiect ar fi fost gândită și o terasă circulabilă, dar n-au mai fost bani de ea, din caeasta cauză scările duc direct la tavan.
„Scările respective sunt gândite să ducă la o terasă circulabilă care nu a fost realizată în momentul acesta. Fiind făcute monolit, turnate din beton armat, de aceea s-au realizat din faza de execuție a structurii. S-a renunțat la realizarea terasei circulabile, urmând a se realiza în momentul în care situația economică o va impune. Există ieșirea spre terasă, există golul în placă, peste care este pus un acoperiș care poate fi ușor demontat”, au declarat reprezentanții firmei Vetrovetz, care a întocmit proiectul.
Cât despre studiul acustic lipsă, proiectantul spune că nu s-a cerut un astfel de studiu în tema de proiectare.
Clădirea este de fapt, un complex de săli destinate diverselor evenimente care vor avea loc în localitate.
„Căminul acela este un complex de săli multifuncționale, ce evenimente va decide Primăria Dumbrăvița să țină în acel spațiu pot fi diverse. Dacă va ține concerte, are nevoie de un anumit set de mobilare interioară, dacă va ține nunți este altceva, dacă va avea o proiecție de film este altceva, dacă va fi o conferință pe orice temă va fi altă mobilare. Dacă vrea să țină un concert rock acolo, bineînțeles că va avea nevoie de un paravan acustic. Nu a fost cerut în niciun punct studiu acustic”, a mai spus reprezantul societății Vetrovetz pentru sursa precizată.