Limba română este una dintre cele mai complexe limbi din întreaga lume. Aceasta chiar și așa este apreciată de străinii care aleg să se stabilească aici. Care sunt ciudățeniile pe care le cuprinde? Avem la îndemână o propoziție care este formată doar din vocale.
Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană. Ea este considerată limba de stat în România și Republica Moldova, unde aproximativ 75% din populație o consideră limba maternă.
Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”
„Ele fac cafele.”
„Ele ne seduc cu desenele.”
„Era o tipă răpitoare.”
„O ramă maro.”
„Icre, pui, ciuperci.”
„Ene purta patru pene.”
Cu „Q” – 0;
Cu „W” – 4: PARAFLOW, LUDLOW, SHOW, SLOW;
Cu „K” – 15: cel mai lung ECOFEEDBACK;
Cu „Y” – 27: cel mai lung CHARDONNAY;
-Republica Moldova, ca limbă oficială, fiind limba maternă pentru 2,5 milioane de locuitori.
-Regiunea Cernăuți, Ucraina ca limbă oficială la nivel local, fiind limba maternă pentru peste 182000 de locuitori reprezentând 19,80 % din întreaga populație a regiunii.
-Bugeac, Ucraina ca limbă oficială la nivel local, fiind limba maternă pentru peste 80000 de locuitori reprezentând 13 % din întreaga populație a regiunii.
-Provincia Autonomă Voivodina, Serbia, unde este limbă oficială.
-Țările vecine cu România și Republica Moldova, adică Ucraina, Ungaria, Serbia (Valea Timocului) și Bulgaria.
-Româna este vorbită ca limbă străină de arabi din Orientul Mijlociu care au studiat în România. Se estimează că aproape jumătate de milion de arabi din Orientul Mijlociu au studiat în România în anii 1980 și cunosc limba română[6].
-Prin deportări masive, în special ale moldovenilor din RSS Moldovenească, limba română a devenit o limbă minoritară în Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Turkmenistan.