Ciobanul Ghiță, reclamație la DNA. De ce sunt acuzați ceilalți oieri

Ciobanul Ghiță, reclamație la DNA. De ce sunt acuzați ceilalți oieri
Ciobanul Ghita, reclamatie la DNA. De ce sunt acuzati ceilalti ciobani

Ciobanul Ghiță a revenit în centrul atenției publice. Bazată pe reclamaţiile făcute de către celebrul oier de la Jina, oficialii de la Direcția Națională Anticorupție Timişoara au demarat o anchetă în care sunt anchetate mai multe persoane sub suspiciunea că ar fi obţinut certificate false. De ce și-a reclamat Ghiță Ciobanul proprii colegi la Parchet. Este ireal la ce metode ilicite apelau oierii din zonă.

Ghiță Ciobanul și-a reclamat colegii oieri la DNA

Celebrul cioban Ghiță de la Jina a reclamat un număr considerabili de oieri la DNA, pe care vedeta din reclame i-a acuzat că ar fi obținut certificate zootehnice false, cu ajutorul unor anumiți ingineri și medici veterinari din zonă.

Motivul ar fi unul simplu, spune sibianul. Ciobanii ar fi recurs la aceste metode ilicite din dorința de a primi subvenţii APIA umflate artificial.

„Cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulţi crescători de animale ar fi încercat să obţină fonduri europene nerambursabile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Ţurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.”, se arată în decizia procurorilor.

Ciobanii făceau rost de certificate zootehnice false

Se pare că în ultimii 11 ani, mai exact între anii 2020 şi 2021, cinci dintre ciobanii inculpaţi ar fi făcut rost de nu mai puțin de 58 de certificate zootehnice, documente ce ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de către medicii veterinari David Alin Cătălin şi Dănescu Constantin Ionuţ.

Nu doar atât, aceste pseudocertificate ar fi fost „verificate” și de către inginerul zootehnist Pascariu Lucian şi de controlorul implicat în culegerea datelor genetice şi performanţelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Ţurcană.

Potrivit celor de la Direcția Națională Anticorupție Timișoara, actele ar fi fost emise de o asociaţie de crescători de ovine din judeţul Hunedoara care gestionează, la nivel naţional, Registrul Genealogic al rasei de ovine Ţurcană. Oierii acuzați de Ghiță Ciobanul ar fi atestat că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, în ciuda faptului că animalele respective nu existau în realitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI