CIO vrea să rezolve cazul jucătoarei de tenis dispărute. Ce a anunțat forul olimpic internațional

CIO vrea să rezolve cazul jucătoarei de tenis dispărute. Ce a anunțat forul olimpic internațional
Shuai Peng, fost lider mondial la dublu feminin, a dispărut din viața publică de o lună, după ce a acuzat un fost vicepremier chinez că ar fi violat-o

CIO vrea să rezolve situația fostului lider mondial la dublu feminin, Shuai Peng. Sportiva a dispărut din viața publică imediat după ce l-a acuzat pe un fost vicepremier chinez că ar fi violat-o. Guvernul chinez este bănuit că o ține sub strictă supraveghere. La o lună de la declanșarea scandalului, WTA a anunțat că va anula toate turneele programate să aibe loc în China, în 2022, până la clarificarea problemei. CIO, în schimb, a comunicat că a luat legătura cu Shuai Peng și speră în rezolvarea situației prin „diplomația discretă”.

CIO vrea să rezolve cazul jucătoarei de tenis dispărute

CIO vrea să rezolve situația jucătoarei chineze Shuai Peng (35 de ani). A trecut o lună de când aceasta a postat un mesaj pe Weibo – varianta chineză a Twitter – în care îl acuza de viol pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli. Mesajul a dispărut la scurtă vreme, apoi toate referirile la Shuai Peng de pe rețelele și platformele sociale controlate de guvernul chinez au fost șterse.

În cursul lunii noiembrie, Shuai Peng a apărut în câteva imagini controlate de oficialii chinezi. Ea a avut și o discuție video cu președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach. Dar Shuai Peng era, în mod evident, sub influența cenzurii impuse de autoritățile de la Beijing.

În fața acestei situații, Steve Simon, președintele WTA, a anunțat, astăzi, suspendarea tuturor turneelor din tenis programate în China în 2022.

Anunț suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, inclusiv Hong Kong. Cu conștiința împăcată, nu văd cum aș putea să le cer sportivilor noștri să concureze acolo când lui Shuai Peng nu i se permite să comunice liber și se pare că a fost presată să își contrazică acuzația de agresiune sexuală. Având în vedere starea actuală a lucrurilor, sunt, de asemenea, foarte îngrijorat de riscurile la care s-ar putea expune toți jucătorii și personalul nostru dacă am organiza evenimente în China în 2022”, se scrie în comunicatul președintelui WTA, Steve Simon.

Ce a anunțat forul olimpic internațional

Reacția Chinei la decizia WTA a fost rapidă și concisă. Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului.”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin. Pe de altă parte, tot astăzi, CIO a transmis un comunicat prin care anunță că reprezentanți ai forului olimpic au mai avut o discuție video cu Shuai Peng și că ea pare a fi bine și în siguranță.

Folosim diplomaţia discretă, care, date fiind circumstanţele şi pe baza experienţei guvernelor şi altor organizaţii, este indicată a fi cea mai promiţătoare modalitate de a proceda eficient în astfel de chestiuni umanitare. Eforturile CIO au dus la o videoconferinţă de jumătate de oră cu Peng Shuai la 21 noiembrie, în timpul căreia ea şi-a explicat situaţia şi a părut bine şi în siguranţă, având în vedere situaţia dificilă în care se află. Acest lucru a fost reconfirmat în apelul de ieri. Abordarea noastră umană şi centrată pe persoană înseamnă că suntem preocupaţi în continuare de situaţia ei personală şi continuăm să o susţinem”, a precizat CIO în comunicatul de pe site-ul oficial.

În același comunicat se precizează că jucătoarea și oficiali ai CIO au convenit asupra unei întâlniri „face to face”, în luna ianuarie. De asemenea, va exista o legătură regulată cu jucătoarea chineză.

Împărtăşim aceeaşi îngrijorare ca multe alte persoane şi organizaţii cu privire la bunăstarea şi siguranţa lui Peng Shuai. Acesta este motivul pentru care, chiar ieri, o echipă CIO a efectuat un alt apel video cu ea. I-am oferit un sprijin larg, vom păstra legătura cu ea în mod regulat şi am convenit deja asupra unei întâlniri personale în ianuarie. Există diferite moduri de a-i obţinea starea de bine şi siguranţa. Am recurs la o abordare foarte umană şi centrată pe persoană a situaţiei ei. Deoarece ea este de trei ori participantă la JO, CIO abordează aceste preocupări direct cu organizaţiile sportive chineze”, se mai precizează în comunicatul CIO.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI