Sunt anunțate schimbări majore pentru românii care vor să-și ia credit de la bancă. Ce se întâmplă de acum încolo? Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului a lansat o propunere, iar dacă va deveni lege, ar cădea ca un trăsnet pentru mulți cetățeni. Astfel, oamenii vor avea de dat un fel de test grilă prin care să demonstreze că au cunoştinţe de educaţie financiară.
Românii care vor să facă un credit la bancă ar putea fi obligaţi să completeze un formular online prin care să demonstreze că au cunoştinţe de educaţie financiară. Una dintre întrebările la care ar trebui să răspundă ar fi: ce este ROBOR?, iar ideea îi aparține Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Potrivit ANPC, propunerea a apărut ca urmare a unei discuții și întâlniri cu Asociația Română a Băncilor, în cadrul căreia s-au analizat situațiile în care clienții băncilor ajung în postura de a fi în incapacitate de plată și din cauză că mulți dintre termenii folosiți în cadrul contractelor nu au fost suficient de bine înțeleși.
„Această propunere a apărut ca urmare a unei discuții și întâlniri pe care am avut-o cu Asociația Română a Băncilor, în cadrul căreia am analizat aceste situații în care clienții băncilor ajung în postura de a fi în incapacitate de plată și de multe ori acest lucru s-a datorat faptului că mulți dintre termenii folosiți în cadrul contractelor nu au fost suficient de bine înțeleși. Tocmai de aceea ne-am gândit să emitem un astfel de proiect. Într-o primă fază ne-am gândit că prin completarea unui chestionar din care să rezulte că aceștia au cunoștințe minime în ceea ce privește educația financiară. Este un fel de un test grilă. Nu a căpătat încă o formă finală acest proiect, de aceea este doar în dezbatere”, a explicat Sebastian Hoțca, vicepreședintele ANPC, la Antena 3.
De asemenea, reprezentanții organizațiilor au discutat și despre situația în care cheltuielile clientului care a semnat contractul de împrumut cresc. S-au luat în calcul nașterea unuia sau a mai multor copii, scăderea capacității de muncă din cauza vârstei sau a unui accident etc. Iată ce mai trebuie să știe românii cu credite la bancă.
„În cazul IFN-urilor, este necesară, tot prin act normativ, detalierea condiţiilor de rambursare şi a riscurilor la care se expune consumatorul în situaţia imposibilităţii de plată.
De asemenea, extrem de importantă este şi explicarea, la momentul încheierii contractului de credit a semnificaţiei indicilor ROBOR şi IRCC şi a modalităţii prin care evoluţia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate în derulare”, au spus reprezentanții ANPC.
Așadar, cei interesați de credite la bancă ar putea să dea examen, după cum a precizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). În acest sens, reprezentanții instituțiilor bancare se vor asigura că persoanele care vor să facă împrumuturi au înțeles corect termenii prevăzuți în contractele pe care urmează să le semneze.