20 aug. 2022 | 21:52

Creditul cu buletinul e istorie. Românii ar putea da examen la bancă. Ce ar trebui să știe ca să treacă testul de viitori datornici

Știri generale
Creditul cu buletinul e istorie. Românii ar putea da examen la bancă. Ce ar trebui să știe ca să treacă testul de viitori datornici
Românii ar putea să dea examen la bancă pentru credite. Cum se va verifica dacă clienții au înțeles corect prevederile contractului.

Românii ar putea să dea examen la bancă pentru credite, potrivit unui anunț făcut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Astfel, reprezentanții instituțiilor bancare se vor asigura că persoanele care vor să facă împrumuturi au înțeles pe deplin și în mod corect termenii prevăzuți în contractele ce urmează să le semneze.

Românii ar putea să dea examen la bancă pentru credite

ANPC susține introducerea educației financiare în bănci, pentru clienți. Într-o întâlnire organizată cu reprezentanţii ANPC, ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare din România – ALB au fost dezbătute mai multe soluții pentru această problemă.

Astfel, s-a discutat despre faptul că românii ar putea să dea examen la bancă pentru credite. Cu alte cuvinte, când un client vrea să facă un împrumut ar putea să susțină o lucrare pe baza prevederilor din documentul cu pricina.

„Printre subiectele abordate, la propunerea ANPC, s-a aflat necesitatea implementării, la nivel real, a educaţiei financiare. Anterior accesării unui credit bancar, de către un consumator persoană fizică!

(Acest demers se va realiza – n.r.) prin completarea unui chestionar. Acesta trebuie să releve cunoştinţele minime ale consumatorului, referitoare la noţiunile inserate în contract şi, mai ales, a riscurilor la care se expune, în situaţia întârzierilor la rambursarea creditului”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce se întâmplă în cazul imposibilității de plată

În aceeași întrunire, reprezentanții organizațiilor au discutat și despre situația în care cheltuielile clientului care a semnat contractul de împrumut cresc. S-au dezbătut circumstanțe de tipul: nașterea unuia sau a mai multor copii, scăderea capacității de muncă din cauza vârstei sau a unui accident etc. Ce trebuie să știe românii cu credite la bancă.

„În cazul IFN-urilor, este necesară, tot prin act normativ, detalierea condiţiilor de rambursare şi a riscurilor la care se expune consumatorul în situaţia imposibilităţii de plată.

De asemenea, extrem de importantă este şi explicarea, la momentul încheierii contractului de credit a semnificaţiei indicilor ROBOR şi IRCC şi a modalităţii prin care evoluţia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate în derulare”, se mai arată în comunicatul ANPC.

Potrivit vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, un alt subiect al întâlnirii dintre reprezentanții organizațiilor citate a fost reprezentat de importanța transparenței totale din partea băncilor. Românii trebuie să fie informați despre posibilitatea de a accesa procedura insolvenței, în cazul în care, din diverse motive, nu mai pot să achite ratele bancare.

Citește și: În ce monedă e bine să faci credite la bancă. Mugur Isărescu, explicaţii clare pentru români

Trebuie precizat că procedurile de executare silită sunt amânate pentru o perioadă de cinci ani de zile. Însă doar când se apelează la procedura insolvenței. În acest interval de timp, există și posibilitatea de a prelungi cu încă un an perioada în care clienții sunt protejați.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Capital.ro
Soluția naturală cu care trebuie să uzi mușcatele în luna mai. Așa vor fi pline de flori toată vara
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro