26 aug. 2023 | 16:20

Cine sunt românii care vor lua pensii de 2.000 de euro după 45 de ani de cotizare. Calculul făcut pentru cei din această ţară

Economic
Cine sunt românii care vor lua pensii de 2.000 de euro după 45 de ani de cotizare. Calculul făcut pentru cei din această ţară
Sistemul de pensii de aici este complex

După ultima statistică oficială, adăugându-se și numărul de români plecați înainte de 1989, românii din Germania sunt una dintre comunitățile importante ale diasporei românești din Europa de Vest. Majoritatea sunt cu forme legale, asta însemnând că au și cotizații la sistemul de pensii german. În acest sens am decis să aflăm cine sunt românii care vor lua pensii de 2.000 de euro după 45 de ani de cotizare.

Una din comunitățile importante ale diasporei românești

Încă din anii 70, când Ceaușescu negocia cu guvernele federale numărul sașilor care plecau spre Germania, românii de aici au avut o importanță majoră pentru economiile federale și societatea germană.

Vezi și: Ce pensie primeşte un român care a muncit 30 de ani în Italia cu un salariu de 2.000 de euro. Calculul e făcut

Potrivit statisticilor germane din 2016, numărul cetățenilor români din Germania la 31 decembrie 2015 era de 452.718, în creștere de la 94.326 în 2008. Până la sfârșitul anului 2019, numărul a crescut la 748.225, iar pentru 2023 se presupune că a mai crescut, dar nu cu mult.

Sistemul german de pensii este complex

Pentru toți acești români, stabiliți cu acte în regulă, sistemul german acordă remunerațiile aferente pensiei în anumite condiții, care nu diferă cu mult de cele ale nativilor germani.

Cu toate astea, subiectul planificării pensionării poate fi copleșitor pentru expatriații din Germania, iar acest lucru se datorează faptului că sistemul german este complex și există multe planuri de pensii și furnizori diferiți.

Vezi și: Cât câștigă românii care lucrează în construcții, agricultură sau IT în 2023. Salariile sunt colosale

Cu toate astea, românii stabiliți de ani buni pe teritoriul german știu cum funcționează sistemul german de pensii și cum să îl folosească în avantajul lor.

Modul de calcul al unei viitoare pensii, conform legislației germane în vigoare, se bazează pe trei criterii:

  1. veniturile unui viitor pensionar
  2. valorea contribuțiilor de asigurare plătite
  3. vechimea în muncă

Toate aceste trei elemente stau la baza calculului unei viitoare pensii, care poate ajunge și la 2.000 de euro pe lună, chiar și cu o contribuție către fondurile de pensii de 45 de ani.

Dar, există, de asemenea, o altă condiție pentru ca un viitor pensionar român să încaseze acești bani, și anume veniturile acestuia să fie relativ mai mari.

Calculul pentru românii care vor lua pensii de 2.000 de euro după 45 de ani de cotizare

Plecând de la reperele anterioare, dacă avem un român angajat cu venituri de aproximatriv 41.541 de euro, acesta va avea la calcul 45 de puncte de pensie, dacă luăm în calcul perioada de 45 de ani de cotizații plătite, stabilite de legislație prin cuantumul sumelor plătite la un fond de pensii (reamintim că în Germania există multe planuri de pensii și furnizori diferiți), dar acest calcul se realizează în Germania de Vest.

Vezi și: Ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani. Calculul care îţi arată exact

Dacă vorbim de un rezident român, cu 45 de ani de cotizare și un venit substanțial, de exemplu 4.500 euro brut, atunci calculul ar mai putea adăuga câteva puncte de pensie în plus la cele 45, adică un plus de 15 puncte de pensie, dar cu condiția ca venitul brut să fie cel menționat. Și în acest caz pensia va ajunge la suma de 2.000 de euro lunar.

În cazul enunțat mai sus, viitorul pensionar a semnat și un acord de asigurări private, cu mult timp înainte de ieșirea la pensie, iar banii cotizați aici se adaugă la pensie, prin acordare acelui plus de 15 puncte.

Dar, deși vorbim de 2.000 de euro pensie lunară, statul german colectează și din aceste sume impozite către stat, asta însemnând în mod clar o diminuare a sumei nete primite de viitorul pensionar.