Cine sunt românii care se opun vaccinării, de fapt. Vlad Mixich a spus tot adevărul despre ei

Cine sunt românii care se opun vaccinării, de fapt. Vlad Mixich a spus tot adevărul despre ei
Cine sunt românii care se opun vaccinării

Ne aflăm în momentul salvator al vaccinări împotriva virusului COVID-19, ba chiar s-a început cea de-a doua etapă. Oficialii au pregătit strategia de imunizare a populației, care a inclus și combaterea efectelor negative: zvonurile, dezinformarea, știrile false. Internetul abundă de mituri, iar unii se tem să se vaccineze.

Cine sunt românii care se opun vaccinării

Deși specialiștii i-au liniștit doborând mituri precum „vaccinul nu este sigur pentru că a dezvoltat prea rapid”, în lume încă există specialiști care se întorc împotriva lor, bulversând opinia publică. De exemplu, în România, afirmații ca cele ale medicului Monica Pop: „Categoric nu mă voi vaccina! Dacă peste 3 ani faceți leucemie?”.

Și Vlad Mixich a atins această coardă. Doctorul s-a folosit de un sondaj IRES care desenează profilul anti-vaccinistului român pentru a aduce publicului său noile concluzii în acest sens.

Vlad Mixich, despre românii care se opun vaccinării

”Foarte interesant sondaj IRES care desenează profilul anti-vaccinistului român fanatizat. E parte a unei minorități zgomotoase în care domină cei cu studii elementare, care locuiește în special în ruralul din sudul României, se informează masiv de pe net și rețelele de socializare și nu are încredere în mai nimeni din lumea medicală.

Interesant că majoritatea celor din această categorie susțin că nu cunosc pe nimeni care a fost bolnav de COVID-19 și nici nu sunt îngrijorați că cineva din familie s-ar putea îmbolnăvi (spre deosebire de categoriile nehotărâților și a celor pro-vaccinare). Deși campaniile de informare au ajuns la cei mai mulți dintre cei din această categorie, oamenii sunt perseverenți în eroarea lor.

Cum intuiesc de mult cei care lucrează în domeniu, în general e inutil să încerci să explici ceva acestei categorii pentru că sunt foarte insensibili la orice nu le confirmă părerea (în copilărie, acestui fel de oameni le spuneam capsomani.

O altă constatare interesantă a sondajului IRES este că preoții nu sunt atât de influenți în decizia oamenilor de a se vaccina, precum este percepția mediatică. Medicul de familie rămâne de departe personajul cel mai influent în a schimba părerea celor nehotărâți și chiar a celor anti-vaccin.

Urmează (de așteptat) cei mai importanți membri din familie: copiii sau părinții. Chiar și psihologul/consilierul este mai influent decât preotul, conform sondajului. Sondajul IRES e realizat acum, în ianuarie 2021”, a scris Mixich pe Facebook.

Cine este Vlad Mixich

Vlad Mixich este un medic român și publicist. A fost desemnat de Parlamentul European ca expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă EU-OSHA. Este membru ales în consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică și a deținut funcția de vicepreședinte la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în guvernul Dacian Cioloș.

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara și un master în politici de sănătate din cadrul universității London School of Economics and Political Science și a câștigat mai multe burse internaționale în domeniul politicilor de sănătate, printre care Eisenhower Fellowship și Humphrey-Fullbringht Fellowship. A lucrat ca jurnalist pentru Deutsche Welle și Hotnews și a realizat o emisiune matinală de educație medicală la DIGI 24.