România trece printr-o criză fără precedent, și nu vorbim de criza energetică sau economică. Încă de la începutul acestui an s-au tot tras semnale de alarmă cu privire la criza forței de muncă. În ultimele luni, din păcate, penuria de angajați a ajuns la cote alarmante. Ca urmare a acestei situații, ministrul Marius Budăi a anunțat noi măsuri menite să resusciteze piața forței de muncă. Principalii beneficiari vor fi angajatorii, dar și viitori angajați, peste 45 de ani, actualmente șomeri din diferite motive. Măsurile anunțate specifică clar și cine sunt românii care ar putea primi 450 de lei în plus la salariu.
Criza forței de muncă este în plină desfășurare în România acestor zile. De altfel, încă din ianuarie cei implicați direct trăgeau semnale de alarmă pe această temă. Nu se știe exact care ar fi, la această oră, numărul șomerilor peste 45 de ani, ajunși în această situație din varii motive. Cu toate astea, Marius Budăi anunță măsuri sociale, care-i vizează direct, atât pe acești români, cât și pe angajatori
„Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 2.250 lei.
Se vor suplimenta fondurile destinate angajării şomerilor în vârsta de peste 45 ani, a ucenicilor, a şomerilor unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri de lungă durată, a declarat pentru Agerpres, ministrul Marius Budăi.
Decizia de a lua aceste măsuri vine și după o primă rectificare bugetară în valoarea de 400 de milioane de lei. Banii vor ajuta angajatorii să încheie cu Ministerul Muncii acele conveții prin care vor putea angaja categoriile sociale vizate.
Șomerii de peste 45 de ani sunt cei vizați de aceste noi măsuri. De altfel ministrul Muncii a făcut anunţul mult aşteptat.
Banii alocați, în baza art.85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, se ridică la 2.250 de lei.
Condiția este ca angajatorul să mențină contractul și, implicit, angajatul pe o perioadă de 18 luni.
O altă măsură extrem de importantă, spune Marius Budăi, este alocarea a 450 de lei la salariul minim brut pe lună. Cu alte cuvinte, prin această măsură, salariul minim va crește la 3.000 de lei brut.
Măsură era deja anunțată de ministru, iar astăzi a fost reconfirmată și de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Conform celor doi, măsura ar urma să intre în vigoare de anul viitor, din ianuarie.
„Este o discuţie. Avem acum salariul minim la 2.550 de lei brut pe lună şi vrem să mergem cu el până la 3.000 de lei brut pe lună, ca să fie ca în construcţii şi în agricultură.
Dar trebuie să găsim o metodă prin care jumătate din această creştere să fie suportată de stat, şi jumătate de angajator, ca să nu fie un efort prea mare pentru companii.
Practic salariul minim brut să crească cu 450 de lei, dar angajatorul să suporte 200 sau 250 de lei din această creştere, iar statul să acopere restul, prin deduceri”, a explicat liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Decizia PSD a creat deja controverse în sânul coaliției de guvernare, PNL cerând demisia ministrului Budăi, după aceste declarații.
Inclusiv premierul Ciucă lua atitudine pe această temă, criticând declarațiile subalternului său din Guvern.