Angajații dintr-un anumit domeniu pot primi salariul minim brut de 3.000 de lei și facilități. Măsurile propuse de PSD au fost aprobate de coaliția de guvernare astăzi, în ședințele de lucru din Parlamentul României. Măsura are în vedere angajații din agricultură, propunerea de majorare a salariului minim brut la 3.000 de lei fiind acceptată de deputați astăzi.
În ședința din acastă dimineață, Camera Deputaților a aprobat măsurile propuse încă de anul trecut de PSD. Începând de anul viitor, atât angajații din construcții, cât și cei din agricultură, vor beneficia de salariul minim brut majorat la 3.000 de lei.
Tot azi deputații au mai aprobat și alte două măsuri sociale, propuse tot de PSD în octombrie anul trecut, după cum urmează:
știrea inițială
PSD a venit cu propunerea ca acești angajați să aibă un salariu minim brut de 3.000 de lei, dar și să beneficieze de o serie de facilități fiscale, la fel ca angajații din construcție.
„Este singura soluție viabilă pe termen scurt pentru a păstra în țară forța de muncă pe care încă o mai avem”, spun social democraţii.
Este vorba despre angajații din sectorul agricol, sectorul piscicol și industria alimentară.
Deputatul PSD Adrian Chesnoiu, care este și președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, a declarat că nivelul salariilor din industria alimentară, agricultură și sectorul piscicol trebuie mărit, fiind singura soluție pe termen scurt pentru ca România să își păstreze forța de muncă.
„În urma dezbaterilor pe care le-am inițiat acum două luni, am convenit să depunem un proiect de lege care să garanteze salariul minim brut în plată pentru sectorul agricol, sectorul piscicol și industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei,
concomitent cu acordarea facilităților fiscale, așa cum e cazul celor din construcții, adică zero impozit pe salariu, reducerea impozitului din CAS și eliminarea impozitului pe CASS”, anunță Adrian Chesnoiu, deputat PSD.
El a solicitat dezbaterea proiectului în procedură de urgență în Parlament. Conform deputatului, este singura metodă de a opri migrarea forței de muncă în exteriorul țării.
„Nivelul salariilor din industria alimentară, din agricultură, din sectorul piscicol este singura soluție viabilă pe termen scurt pentru a păstra în țară forța de muncă pe care încă o mai avem. Odată cu migrarea acestei forțe de muncă în exteriorul României am avea probleme uriașe cu asigurarea hranei populației”, a mai spus Adrian Chesnoiu.
Conform unei analize, 56% dintre companiile cu profil agricol au făcut profil în anul pandemiei.
Studiul KeysFin arată că aproximativ 14.900 de companii agricole au avut profit (55,9%), în timp ce 8.200 au înregistrat pierdere (31,7%), iar restul au înregistrat un rezultat nul în anul pandemiei.