Criza energetică din aceste zile, care a curpins Europa, îi determină pe mulți să se orietneze spre alte surse de energie. Acum din ce în ce mai mult se caută sursele de energie regenerabile precum fermele eoliene și solare. De fapt, sursele de energie regenerabilă sunt destinate să resimtă o creștere în perioada următoare, la nivel european. Acest lucru se vede și în România, unde sistemele de panouri solare au început să fie mai căutate. Cu alte cuvinte companiile din România și românii care se ocupă cu astfel de afaceri vor avea de câștigat.
Omenirea trebuie să „crească” pentru a opri criza climatică, a declarat Boris Johnson Adunării Generale a ONU din 22 septembrie. Criza energetică este dovada lipsei de maturitate, nu doar în Marea Britanie, ci la nivel global. Există, la nivel european, cantități record de energie eoliană și solară și un număr record de mașini electrice.
Cu toate astea, emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează schimbările climatice și consumul de energie continuă să crească. Setea lumii de combustibili fosili rămâne insaciabilă. Nerespectarea rapidă și corectă a acestor tendințe ca parte a unei tranziții organizate și corecte va duce la distrugerea în continuare a mediului și la haosul social și economic.
Facturile energetice crescânde de astăzi sunt o licărire a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu schimbăm abordarea. Există o mulțime de motive pentru creșterea prețurilor la gaze. Creșterea economică bruscă după scăderea pandemiei, o iarnă rece în Europa și Asia, evenimente locale neplanificate și geopolitica complicată sunt toate parțial responsabile.
Dar o lipsă internă de gândire sistemică este și motivul pentru care mulți cetățeni europeni sunt afectați în mod disproporționat de creșterea prețurilor la gaz. Lipsa finanțării pe termen lung și a politicilor consecvente care să permită izolarea adecvată a caselor și să sprijine instalarea pompelor de căldură electrice înseamnă că majoritatea europenilor locuiesc în unele dintre cele mai puțin eficiente case și rămân foarte dependenți de gaz pentru încălzire și gătit.
Și în timp ce munca la unele proiecte solare și eoliene a fost întârziată de focar, directorii din industrie și analiștii se așteaptă ca afacerea din surse regenerabile să continue să crească în 2021 și anul viitor, chiar dacă companiile de petrol, gaze și cărbune se luptă financiar sau caută protecție în caz de faliment.
În multe părți ale lumii turbinele eoliene și panourile solare produc acum electricitate mai ieftin decât gazul natural și cărbunele. Acest lucru le-a făcut atractive atât pentru utilitățile electrice, cât și pentru investitori. De asemenea, ajută la faptul că, deși prețurile petrolului au fost mai mult decât înjumătățite, de când pandemia a forțat majoritatea guvernelor de stat să ordone oamenilor să rămână acasă, prețurile la gaze naturale și cărbune nu au scăzut aproape la fel de mult.
Panourile solare domestice devin din ce în ce mai populare pe măsură ce instalarea panourilor solare devine mai ușoară, iar proprietarii de case devin mai conștienți de energie.
Energiile regenerabile se află pe o traiectorie de creștere astăzi, care cred că nu va fi întoarsă pe termen lung”, spun specialiștii. În acest sens cei care au și vor avea de câștigat sunt cei care se ocupă cu afacerile cu panourile solare.
Instalatorii de panouri solare din România spun că piața este una în creștere și pot aduce bani mulți în vistieriile companiilor de acest gen.
E.ON implementează proiecte cu panouri solare în România
Deși există proiect mari, în curs de implementare de companii, precum E.ON, care are cel puțin 145 de contracte în România pentru instalarea de mici centrale solare, costurile nu sunt de ici de colo. Încă de la începutul anului 2021, o filială a E.ON cu sediul în Germania în România a semnat acorduri cu clienți industriali și instituționali pentru 14,4 MW în centrale solare. Valoarea totală a contractelor cu 145 de parteneri este de 13 milioane de euro, a spus firma.
Soluțiile le vor transforma în prosumatori, companiile, autoritățile de stat și gospodăriile pot vinde energia electrică pe care nu o consumă unor surse selectate. Respectivele centrale solare din rețea cu o capacitate cuprinsă între 33 kW și 100 kW vor putea încasa surplusul de energie la un preț reglementat. Proiectele presupun 38.000 de panouri fotovoltaice cu o producție de 18 GWh pe an, care corespund nevoilor a 12.500 de locuințe din România. Compania a declarat că va livra contractele până la sfârșitul anului.
Odată instalate aceste panouri solare vor produce energie pentru a alimenta fie pentru energia electrică (PV solară), fie apă caldă (sistemul solar de încălzire a apei). După costurile de instalare, nu va trebui să plătiți pentru energia pe care o folosiți așa cum sunteți, de fapt, producând-o singur.
Și chiar mai bine, dacă produceți mai multă energie decât aveți nevoie și o alimentați înapoi la rețeaua națională, atunci ați putea primi bani din tarifele de alimentare (FIT) ale guvernului. În plus, energia solară este o energie regenerabilă care va dura mai mult și va fi mai ecologică decât energiile tradiționale, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazul.
Există trei tipuri principale de panouri solare PV (fotovoltaice) care pot genera energie electrică pentru casa ta: monocristaline, policristaline și hibride. Panourile celulare monocristaline de bază sunt destul de eficiente, dar vor fi mai scumpe decât policristalinele, care sunt puțin mai ieftine.
Panourile hibride utilizează celule cristaline cu un strat subțire de film care atrage mai multă energie. Acest lucru face ca modelele hibride cele mai eficiente instalații de panouri solare, dar și cele mai scumpe. Pentru a vorbi despre ce panouri sunt cele mai bune pentru casa ta și despre câtă energie produc panourile solare, contactează companiile și instalatorii de panouri solare din România.