Cine sunt cei șapte episcopi greco-catolici pe care Papa Francisc îi va beatifica la Blaj
Papa Francisc are o misiune importantă de îndeplinit când va veni în România. El trebuie să beatifice șapte episcopi greco-catolici români care și-au dat viața în numele credinței, în primii ani ai comunismului.
Cine sunt cei șapte episcopi greco-catolici pe care Papa Francisc îi va beatifica
Vizita Papei Francisc în România are o puternică încărcătură spirituală și va fi un moment istoric, marcat și de beatificarea (trecerea în rândul sfinților catolici) a șapte episcopi greco-catolici. A fost, însă, nevoie de mai bine de jumătate de secol să vină un Suveran Pontif să le recunoască martiriul.
De ce n-a pomenit Biserica Ortodoxă niciodată de ei, de vreme ce și acești episcopi, chiar dacă erau catolici, au murit în numele creștinismului? Simplu: granița dintre catolicism și ortodoxism este mai impenetrabilă decât ești lăsat să observi că e.
În ultima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc, după un lung studiu al documentelor celor șapte martiri, îi va beatifica în cadrul unei ceremonii oficiale. Este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.
În cele din urmă, sacrificiul episcopilor martiri n-a fost uitat
În 1948, după ce comuniștii au pus mâna pe putere, au interzis religia greco-catolică, iar toți cei care o practicau au fost forțați să treacă la ortodoxism, care devenea singura religie acceptată (temporar, evident, deoarece comuniștii leniniști și staliniști erau atei convinși). Cei șapte episcopi despre care am vorbit, au refuzat să întoarcă spatele credinței lor, iar din această cauză au fost persecutați și închiși în temnițele comuniste, unde și-au găsit sfârșitul.
Biserica Ortodoxă n-a dat doi bani pe martiriul acestora, considerând că refuzul episcopilor la convertire a fost afrond adus religiei noastre (lucru care nu va fi niciodată recunoscut oficial).
Propunerea de beatificare a acestora a ajuns pe masa de studiu a oficialilor Bisericii Catolice de la Roma încă de anul trecut. Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici a anunţat predarea lucrării Positio super martyrio la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, lucrare conţinând documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi.
Studiul are 1.900 de pagini și argumentează, pe baza documentelor din arhive, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică.
Slujba de sanctificare a celor șapte episcopi martiri va avea loc la Blaj, oraș considerat „capitala” catolicismului din România.
„Va fi pentru mulţi dintre compatrioţii noştri o ocazie unică de a descoperi locul care a devenit după 1700, timp de două veacuri şi jumătate, centrul spiritual, cultural şi de învăţământ al românilor din Ardeal, leagănul limbii şi scrierii româneşti moderne, iar apoi, după anul 1948, timp de aproape cinci decenii, a rămas farul de speranţă spre care au privit greco-catolicii care au înfruntat persecuţia comunistă”, a declarat, potrivit Adevărul, preotul Cristian Barta, decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.