Cine se poate pensiona la 43 sau 45 de ani, în România. Meseriile care intră pe lista specială

Dansatorii s-ar putea pensiona la 43 de ani (femeile) și respectiv 45 de ani (bărbații)

Senatorii din România urmează să dezbată o propunere legislativă care vizează posibilitatea pensionării anticipate pentru mai multe profesii. În expunerea de motive se arată că dansatorii ar trebui încadrați în aceeași categorie cu cea a balerinilor și acrobaților.

Dansatorii s-ar putea pensiona la 43 de ani (femeile) și respectiv 45 de ani (bărbații)

Inițiatorii proiectului de lege susțin că dansatorii ar trebui încadrați în aceeași categorie cu acrobații și balerinii, astfel încât să li se acorde posibilitatea pensionării anticipate, întrucât se antrenează și fac aceleași eforturi fizice zilnice.

„Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat”, se precizează în document.

Dacă va fi adoptată, propunerea va modifica un singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Este vorba despre articolul 50, aliniatul 2, litera b:

„Art.2. Vârsta standard de pensionare redusă potrivit prevederilor alin. (1) nu poate fi mai mică de:

a) 45 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a);

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepția balerinilor și acrobaților pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.”

Dacă va trece de Senat, propunerea legislativă va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI