Cine scapă de carantină în România. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească românii

Cine scapă de carantină în România. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească românii
Ce persoane scapă de carantină în România

Decizie importantă a CNSU! Persoanele care intră în România nu trebuie să mai stea în carantină dacă au minim zece zile de când au făcut cea dea doua doză a vaccinului împotriva coronavirus.

Cine scapă de carantină în România

Luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o hotărâre potrivit căreia, persoanele care au 10 zile de când s-au imunizat cu a doua doză de vaccin nu trebuie să mai stea în carantină când intră în România.

Mai mult, aceeași decizie este valabilă și pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată, dacă au trecut mai mult de 10 zile de la primirea dozei de rapel.

Ce prevede noua hotărâre a CNSU

În continuare vă prezentăm câteva dintre cele mai importante prevederi a hotărârii aprobate de CNSU în ședința de luni. Așadar, acestă hotărâre prevede:

  • ”Instituirea excepției de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;
  • Instituirea posibilității ca și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică;
  • Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 și Hotărârea numărul 3/2021, dar și excepția de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

Alte prevederi:

  • De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficienţă renală cronică – în program de hemodializă);
  • Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România”.

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI