Cine poate intra în localuri publice când incidența e peste 6 la mie. Florin Cîțu, informații de ultimă oră

Cine poate intra în localuri publice când incidența e peste 6 la mie. Florin Cîțu, informații de ultimă oră
Cine nu mai poate intra in localuri publice

incidența cazurilor covid în București a trecut de 6 la mia de locuitori. În acest sens, autoritățile au luat câteva măsuri de restricție pentru persoanele care nu sunt vaccinate.

Ce măsuri anunță premierul Florin Cîțu pentru localitățile cu peste 6 cazuri la mia de locuitori

Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi că în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise. Cu toate acestea, accesul va fi posibil doar pentru persoanele vaccinate sau care prezintă o dovadă a trecerii prin boală.

”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”, a spus premierul.

În plus, Florin Cîțu a spus că în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a luat decizia ca școlile să nu mai treacă în online și să rămână deschise și în cazul unei incidențe de peste 6 la mie.

În schimb, elevii din localitățile unde rata trece de 6 la mie vor fi testați prin teste non invazive de salivă, o dată sau de două ori pe săptămână.

”Se fac comenzi pentru teste, sunt unele pe stoc, se va urgenta procedura pentru a avea testele cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu.

De astfel, CSNU a decis că masca va fi obligatorie în aer liber în zonele aglomerate în localitățile în care rata de infectare este peste 6 la mie.

Ce măsuri s-au luat în ședința CNSU

CNSU a aprobat în ședință Hotărârea numărul 76 prin se propun următoarele:

  •  Utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori.

 

  • Permiterea desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

 

  • Obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.

 

  • Exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

 

  • Permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.