16 iul. 2022 | 12:25

Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt. Singurii români care pot sta liniștiți (exclusiv)

News
Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt. Singurii români care pot sta liniștiți (exclusiv)
Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt

Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt. Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, a făcut precizări pe tema Recensământului Populației și Locuințelor. Se pare că unii dintre români pot răsufla ușurați, întrucât ei nu riscă să primească amenzi. Amintim că Recensământului Populației și Locuințelor a debutat la 14 martie, cu prima sa etapă, autorecenzarea.

Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt

Zvonurile legate de amendare celor care nu au reușit să se recenzeze până la data încheierii actualului recensământ nu sunt reale. Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, a declarat pentru Impact.ro.

„Legea e clară în această privință. Despre amenzi se poate discuta doar în cazul acelor persoane care refuză în mod explicit să participe la recensământ. Având caracter de obligativitate, această acțiune prevede amenzi pentru cei care nu înțeleg să-și dea concursul.

Într-un asemenea caz, în care recenzorul ar veni la cineva și acela ar refuza, atunci recenzorul ar completa rubrica care prevede refuzul explicit și abia apoi s-ar lua măsuri. Pentru cei care nu au fost vizitați de recenzor nu se pune chestiunea amenzilor! Ar fi absurd!”, a precizat Bogdan Drăghia pentru impact.ro.

Tot Bogdan Drăghia a mai menționat și faptul că perioada recensământului 2022 s-a prelungit deja cu o săptămână, de la 17 la 24 iulie, iar la începutul săptămânii viitoare situația se va reanaliza situația, în funcție de datele venite din teritoriu.

„Bucureștiul are o problemă! În cazul Capitalei am fi avut nevoie de cel puțin 1.650 de recenzori și nu am făcut rost nici de 700. Marea surpriză pentru noi au fost studenții și șomerii care nu s-au înscris să participe în număr semnificativ.

Deși s-a precizat clar, pentru șomeri, că indemnizația de șomaj nu le va fi în niciun fel afectată! Dar au fost destui și dintre cei care au decis să se retragă la scurt timp după ce au terminat pregătirea, motivând fie că le-a fost repartizată o zonă în care le e frică să meargă, fie că au fost jigniți public și nu mai doresc să facă treaba respectivă”, a mai precizat reprezentantul instituției desemnate să conducă regulile desfășurării recensământului.

Ce probleme s-au constatat

Bogdan Drăghia a menționat și faptul că primăriile de sector, la nivelul Capitalei, au fost desemnate să caute recenzori:

„Pe parcurs a apărut povestea asta cu centrele fixe de recenzare. În încercarea de a suplini absența recenzorilor, pe care primăriile de sector ar fi trebuit să-i identifice. Aceștia puteau câștiga circa 9.000 de lei, lucrând șase săptămâni și recenzând circa 600 de locuințe.

Pentru fiecare locuință era plătit cu 3,50 de lei, iar fiecare persoană recenzată cu șapte lei. Din motive pe care nu ni le explicăm în totalitate, rețeta nu a funcționat”.

Probleme au fost și în ce privește manipularea tabletelor cu care se face recenzarea, care se mai blocau. De precizat este că cei care refuză explicit recenzarea riscă o amendă care pornește de la 5.000 de lei.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI: O să fie rău
Capital.ro
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase SMS-uri, felicitări și urări pentru cei dragi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro