Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este unul dintre cel mai bine păziți lideri ai planetei. Șeful statului rus are un cerc restrâns de gărzi de corp, o armată personală și o limuzină prezidențială specială, menită să-l apere de atacuri. Având în vedere funcția sa, este lesne de înțeles că liderul de la Kremlin are nevoie de protecție 24/24, șapte zile din șapte.
Vladimir Putin nu pleacă niciodată fără bodyguarzii săi la întâlnirile oficiale sau la aparițiile publice. Echipa sa este gata de acțiune cu mult timp înainte ca președintele rus să ajungă într-un anumit punct. Garda sa de corp este cel mai bine dotată și mai bine pregătită echipă din Rusia. Iată cum funcționează escorta personală a lui Putin.
Cu câteva luni înainte ca Vladimir Putin să-și părăsească reședința pentru a apărea în public oriunde, echipa sa de securitate face deja pregătiri. În primul rând, echipa analizează toate amenințările posibile: activitate criminală, tulburări sociale, percepția imaginii și chiar posibilitatea unor dezastre naturale, de pildă, cutremure sau inundații în regiune în timpul vizitei potențiale.
Vizitele liderului rus sunt bine puse la punct de către agenții săi de securitate cu cel puțin o lună înainte ca președintele să meargă într-un anumit loc. Oamenii săi de încredere țin legătura cu autoritățile locale și verifică locul în care se va afla Putin.
Pe tot parcursul itinerariului său, garda de corp a lui Vladimir Putin instalează sisteme de bruiaj și supraveghează toate dispozitivele electronice (telefoane, laptopuri) ale persoanelor care se vor afla în apropierea președintelui.
Instituția responsabilă de securitatea președintelui rus se numește Serviciul Federal de Protecție (denumire oficială– „Serviciul de Gardă Federală al Rusiei”). Evidențele și finanțarea personalului său sunt parțial clasificate, dar surse pe jumătate oficiale spun că numără peste 50.000 de angajați în total. De ce atât de multe? În afară de președinte, serviciul federal de protecție asigură, de fapt, securitatea multor persoane: prim-ministru, președinți ai Dumei de Stat și ai Sovietului Federației, miniștri ai Afacerilor externe și ai Apărării, directorul Serviciului Federal de Securitate, președintele Consiliului de Securitate, șef al administrației prezidențiale și adjuncții săi, președintele Comisiei Electorale Centrale.
Oamenii din preajma lui Vladimir Putin nu trebuie să fie pachet de mușchi, alte calități contează pentru liderul rus. Astfel, bodyguarzii săi trebuie să posede capacități de „psihologie operațională”, adică trebuie să poată anticipa și preveni amenințări, fără să fie detectați de alte persoane. Din punct de vedere fizic, persoanele care îi asigură paza președintelui Rusiei trebuie să aibă cel mult 35 de ani, înălțimea între 175 și 190 centimetri și greutatea între 75 și 90 de kilograme, scrie Rbth.com.
Gărzile personale ale președintelui trebuie, de asemenea, să înțeleagă limbi străine și să se priceapă la politică – doar pentru a înțelege cine se apropie de președinte și cum ar trebui tratați acești oameni. Oamenii de încredere ai lui Putin sunt foarte bine pregătiți fizic. Sunt antrenați să suporte frigul purtând doar costume subțiri și ușoare (salopetele groase le pot împiedica mișcările) și să nu transpire la căldură. Uneori, au nevoie de medicamente pentru a putea face asta.
Apropo, bodyguarzii săi au voie să fumeze țigări – ajută la calmarea stresului mai repede, dar, bineînțeles, nu în timpul antrenamentului sau al serviciului. O astfel de muncă este extrem de epuizantă, mai ales când este vorba despre apărarea unui lider precum Vladimir Putin.
În timpul „acțiunii” (timpul președintelui în public), gardienii sunt organizați în patru cercuri. Cel mai apropiat cerc sunt gărzile lui personale, băieți care arată amenințător în costume, ochelari de soare întunecați, cu o cască în ureche și o valiză. Aceștia arată amenințător dintr-un motiv anume – pentru atacatori, acesta este primul semn că demnitarul este protejat îndeaproape. Ei au la îndemână scuturi pentru a-l proteja pe președinte în cazul unui atac armat. De asemenea, sunt dotați cu pistoale Gurza, de 9mm.
Cu toate acestea, nu gardienii din „primul cerc” sunt cei mai importanți, ci paznicii din al doilea cerc. Spre deosebire de primii, sunt total neobservați în mulțime, îmbrăcați formal și comportându-se discret, în căutarea potențialilor atacatori.
„Al treilea cerc” înconjoară perimetrul mulțimii, împiedicând persoanele suspecte să se afle în apropierea președintelui Rusiei. „Al patrulea cerc” este alcătuit din lunetişti situati pe acoperişurile clădirilor din jur. De aceea este periculos să alergi, să țipi, să faci mișcări pripite lângă Vladimir Putin. În câteva secunde vei primi un punct roșu pe cap.