Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis. El ar urma să fie viitorul preşedinte al României
Actualul Perședinte al României, Klaus Iohannis, este la al doilea mandat. Conform Constituției, la finalul mandatului politicianul PNL nu va mai putea candida pentru acest post. Deși s-au vehiculat informații, conformm cărora, Klaus Iohannis ar urma să preia președenția NATO, nu este nimic cert. În același timp se vehiculează ideea referitoare la cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis, acesta urmând să fie viitorul preşedinte al României. Citește în continuare și află cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis și posibila sa candidatură la funcția NATO
Pentru NATO este o perioadă extrem de grea, mai ales din prisma războiului din Ucraina. Cu toate astea, aliații NATO sunt în căutarea unui succesor al secretarului general Jens Stoltenberg.
Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a ocupat funcția din octombrie 2014. Aliații i-au prelungit contractul până în septembrie 2022. Decizia lasă puțin mai mult de un an pentru instalarea unui înlocuitor.
La cartierul general, discuțiile oficiale abia au început, iar succesorul lui Stoltenberg este așteptat să fie prezentat la summitul liderilor NATO de la Madrid, la sfârșitul primăverii sau la începutul verii anului 2023.
Au apărut deja speculațiile de la Bruxelles și în alte capitale aliate. Unii oficiali, diplomați și analiști spun că, după 72 de ani, este timpul ca alianța să numească prima femeie în funcția civilă de vârf. Alții spun că, având în vedere confruntarea continuă cu Rusia, alegerea unui est-european ar trimite un semnal important Moscovei.
Dacă punem aceste două imperative împreună, trei nume ajung rapid în fruntea listei de candidați potențiali, fostele președinte Kolinda Grabar-Kitarović din Croația și Dalia Grybauskaitė din Lituania și actualul președinte estonian Kersti Kaljulaid. Dar, deși ar putea părea neverosimil, a apărut și numele actualului Președinte al României, Klaus Iohannis.
Numele lui Klaus Iohannis a apărut ca urmare a faptului că România, aliat al NATO care îndeplinește pragul de 2%, ar putea oferi președintelui o șansă la postul de secretar general, deși România ar putea fi considerată un pic prea dură față de Rusia, conform publicației Politico.
Cu nume sonore pe lista scurtă, deși pariul nu este pe numele președintelui Klaus Iohannis, ar putea aduce surprize, spun analiștii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la summitul liderilor NATO de la Madrid.
Alegerile prezidențiale din 2024. Cine îi va lua locul?
Mai sunt doi ani până la momentul zero al actualei administrații prezidențiale. Actualul președinte are multe decizii controversate la activ, și alianță politică cu PSD, acceptată in-extremis. Cu toate aceste aspecte la un loc, Klaus Iohannis va trebui să-și facă un bilanț al celor două mandate.
În clasa politică actuală, un nume apare tot mai des ca posibil înlocuitor al acestuia în 2024, la Alegerile prezidențiale. Deși, inițial, noua conducere PSD anunța ca posibil candidat numele Gabrielei Firea, se pare că lucrurile s-au schimbat radical.
Evident, ca lider de partid, cel mai vizibil este actualul președinte PSD, Marcel Ciolacu. Multe voci, mai cu seamă din PSD, îl văd ca și potențial candidat clar la cea mai înaltă funcție în stat, în locul lui Klaus Iohannis. Numai că, circumspect și cu moderație, Marcel Ciolacu a răspuns, întrebat fiind, că:
„Haideţi să vorbim în anul 2024. Nu şi încă nu este. Eu cel puţin nu am luat o astfel de decizie. Haideţi să schimbăm în primul rând unde a greşit PSD. Haideţi să vorbim în anul 2024. Momentan avem o provocare în 2023.
Va fi un an încărcat, dar sperăm să gestionăm aspectele economice. O maturitate politică cred că îţi cere precauţie în acest moment. Şi aici cred că e punctul comun pe care îl am cu Nicolae Ciucă. Avem o abordare precaută şi trebuie să fim responsabili”, a transmis Marcel Ciolacu, întrebat joi la România TV.
O altă variantă, tot mai adusă în discuție, este actualul Secretar General adjunct NATO, Mircea Geoană, care a mai candidat la această funcție și este fost membru PSD. Zvonuri despre pregătirile unei campanii electorale pentru Mircea Geoană au apărut în spațiul public, odată cu cele legate de posibila candidatură a lui Klaus Iohannis la funcția de rang înalt a NATO.
Mai sunt doi ani până la Alegerie Prezidențiale, și rămâne să vedem care variantă va fi aleasă. Până atunci, rămâne de văzut ce decizii va mai lua actualul președinte, Klaus Iohannis.