Cutremurul din 1977 avea să fie unul tragic pentru România. Este momentul unuia dintre cele mai puternice seisme care avea să ducă la decesul a peste 1.500 de persoane, inclusiv o serie de celebrități, în special comediantul Toma Caragiu, la acea vreme cel mai popular actor din țară. Dar, printre cei care aveau să fie salvați în acea zi nefastă se afla și Mircea Badea, care a vorbit despre acest episod aseară, la Antena 3.
La ora 21:22, în seara zilei de 4 martie 1977, Bucureștiul a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter. Acesta a durat aproape un minut, timp în care aproape toate clădirile din capitală s-au zguduit violent. Peste 1.500 de persoane au fost ucise de cutremur.
Cutremurul din 1977, al cărui epicentru a fost în Vrancea, a fost resimțit în întreaga peninsulă balcanică. Orașul bulgar Svistov a fost grav afectat, trei blocuri de locuințe prăbușindu-se acolo: peste 100 de persoane au fost ucise. În România, nu doar Bucureștiul a avut de suferit, orașul Zimnicea a fost distrus aproape în totalitate, iar în întreaga țară peste 11.500 de persoane au fost rănite și 35.000 de case distruse.
Situat în apropierea unei falii majore, Bucureștiul a fost zguduit de o serie de cutremure majore de-a lungul anilor. În 1940, peste 300 de persoane au murit, majoritatea în urma prăbușirii așa-numitului bloc Carlton, din Piața Universității, în primul cutremur major din epoca modernă. Deși puține alte clădiri au fost complet distruse, multe au fost avariate, iar eșecul de a consolida eficient aceste clădiri a fost cel care a dus la carnagiul cutremurului din 1977.
Nicolae Ceaușescu, care se afla în Lagos, inițial, a fost informat că întregul oraș București fusese distrus, iar faptul că alimentarea cu energie electrică a orașului fusese complet întreruptă a îngreunat comunicarea. Abia spre miezul nopții a fost restabilită parțial electricitatea, iar Ceaușescu a putut vorbi cu miniștrii din România, ulterior revenind de urgență în țară.
Printre cei care aveau să fie prinși în vâltoarea și drama acelei zile de 4 martie, așa cum a mărturisit chiar el, era și Mircea Badea.
Pe fondul evenimentelor de ieri din Turcia și Siria, lovite de două cutremure de magnitudine mare, 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, celebrul moderator Antena 3, Mircea Badea, a povestit despre momentul 1977 și despre i-a salvat viaţa lui Mircea Badea la cutremurul din 1977:
„Eu încerc să nu prea privesc imaginile de la cutremurul din Turcia. Sunt absolut sinistre. Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii. Sigur că s-ar putea întâmpla și la noi, așa cum s-a întâmplat și în 1977.
Eu mai sunt în viață pentru că bunica mea – Dumnezeu să o odihnească – s-a pus peste patul în care eram și au căzut cărămizile peste bunica. Sigur că vom mai avea și noi un cutremur mare. Este o chestiune de când, nu de dacă se va întâmpla.
Eu mai pun și problema cetățenilor, nu doar a autorităților. Câți dintre cetățenii din București sunt, pe bune, interesați de subiect în afară de momentele acestea când se emoționează și se uită la tragedia altor oameni? De exemplu, oamenii care stau în blocuri cu bulină roșie nu au niciun fel de responsabilitate? Ba eu cred că da.”, a povestit aseară Mircea Badea, la Antena 3.
Deși specialiștii spun că, cel puțin pentru moment, nu se pune problema unui seism de o asemenea magnitudine, seismologia nu poate prezice nici când și nici ce putere ar putea avea un posibil cutremur, indiferent de ce colț de lume am discuta. Dar, cu toate astea și având în vedere falia pe care ne aflăm, nici nu este exclus un nou cutremur, cel puțin de magnitudinea pe care a avut-o cutremurul din 1977.