06 mai 2019 | 16:17

Cine este Simina Tănăsescu, desemnată de Klaus Iohannis judecător la CCR

Știri generale
Cine este Simina Tănăsescu, desemnată de Klaus Iohannis judecător la CCR
Sursa foto: TEDx Talks Youtube

Simina Tănăsescu va ocupa, din 9 iunie, funcția de judecător al CCR. Ea a fost numită de președintele Klaus Iohannis, iar decretul prin care a dobândit această funcție a fost semnat deja de șeful statului.

Simina Tănăsescu ajunge judecător al Curții Constituționale, în locul lui Petre Lăzăroiu, al cărui mandat expiră pe 2 iunie. El a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și, potrivit legii, înlocuitorul său trebuie numit tot de șeful statului.

De-a lungul vremii, Petre Lăzăroiu a dat de multe ori impresia că deciziile sale sunt pe placul PSD. Petre Lăzăroiu fusese însărcinat cu redactarea recomandărilor legate de sesizarea lui Florin Iordache, pe teme completurilor de trei judecători. Miza este, însă, una uriașă, iar judecătorul a amânat decizia de două ori.

Acum, locul său va fi luat de Simina Tănăsescu, care a ocupat și funcția de consilier prezidențial, și care poate schimba multe lucruri în interiorul CCR. Odată cu numirea sa, majoritatea favorabilă PSD se transformă…în minoritate.

Cine este Simina Tănăsescu, noul judecător CCR

Simina Tănăsescu a fost numită judecător al CCR pe un mandat de nouă ani.

Ea s-a născut la 18 iulie 1968. Este absolventă a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991). A obţinut titlul de doctor în drept constituţional la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea ”Aix-Marseille III”, Franţa (1997) şi a absolvit studii postdoctorale la Universitatea din Bucureşti (2011), potrivit Agerpres.

Simina Tănăsescu deține gradul de profesor universitar la Departamentul de drept public, a predat în domeniile Drept constituţional, Contencios constituţional, Sistemul normativ al UE, Metodologia cercetării juridice. Este îndrumător de doctorat şi post-doctorat în ştiinţe juridice la Universitatea din Bucureşti şi cadru didactic asociat în cadrul Colegiul juridic franco-român de studii europene.

A fost, pe rând: judecător la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (1991-1993), responsabil de proiect în cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii, Bucureşti (1994), responsabil de proiecte şi Consilier preaderare la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti (2000-2006), reprezentantul României în Grupul de experţi independenţi pentru respectarea Cartei autonomiei locale de pe lângă Consiliul Europei, Strasbourg (2001-2017) şi în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru drepturile fundamentale a Uniunii Europene cu sediul la Viena (2007-2012), formator (şef de catedră) – Institutul Naţional al Magistraturii (din 2004); formator – Institutul European din România (din 2005).

La 14 ianuarie 2015, a fost numită consilier prezidențial, iar la 20 iunie 2018 a demisionat din această funcţie.

Simina Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației Internaționale de Drept Constituțional

Simina Tănăsescu a participat în calitate de cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională. A fost cercetător invitat în cadrul Institutului pentru Federalism, Fribourg, Elveţia (1999 – 2000), A participat la proiecte de cercetare în colaborare cu Centrul european de drept constituţional, Atena (1999 – 2001, 2001 – 2003); Centrul de resurse juridice, Bucureşti, (2001, 2002); Universitatea din Kassel, Germania (2001 – 2007); Institutul de Politici Publice, Bucureşti, (2003, 2010); DIPEC, Universitatea din Siena, Italia (2007 – 2010), Universitatea din Lucerna (2008-2009); Universitatea din Craiova (2010-2012), Societatea Academică din România (2011-2015), Universitatea din Kaohsiung, Taiwan (2012-2014), SPGI, Universitatea din Padova (2012-2015), Universitatea Aix-Marseille (2013-2016).

Deţine calitatea de membru fondator în mai multe organizaţii profesionale: Asociaţia Juriştilor Europeni – ELSA (pentru Bucureşti), Rigas Network- reţeaua de Drept Constituţional a Europei de Sud-Est (conform www.cecl.gr); Institutul de ştiinţe administrative al României ”Paul Negulescu”.

Din 2005, este membru în Consiliul Institutului pentru Politici Publice, Bucureşti. A fost membru în Consiliul Ştiinţific Internaţional al ”Centre for European Constitutional Law – Tsatsos Foundation” cu sediul la Atena (2008-2014); membru de drept în Consiliul Superior al Magistraturii ca reprezentant al societăţii civile (2009-2011); membru în Consiliul Ştiinţific Internaţional al Academiei Internaţionale de Drept Constituţional (2011-2016) şi în Comitetul de selecţie a judecătorilor la Tribunalul funcţiei publice al UE (2012-2015).

Din 2018, este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Drept Constituţional, potrivit autobiografiei citate.

Printre publicaţiile sale se numără: ”Principiul egalităţii în dreptul românesc” (1998), ”Interpretarea Constituţiei. Teorie şi practică” (2002), pentru care a primit premiul ”Andrei Rădulescu” al Uniunii Juriştilor din România, ”Legile electorale – comentarii şi explicaţii” (2004), ”Constituţia României – comentariu pe articole” (2008), pentru care a fost distinsă cu premiul ”Hannibal Teodorescu”, ”Reforma constituţională: analiză şi proiecţii” (2012).

A semnat peste 75 de studii, articole, cronici şi note apărute în volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din ţară şi străinătate.

În 2011, a primit ”Ordinul naţional pentru merit”, grad de Cavaler, iar în 2018, ”Legiunea de onoare”, grad de Cavaler, distincţii conferite de Republica Franceză.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro