Cine este Pescobar și cum s-a îmbogățit. Care este numele lui real

de: Anca Lupescu
19 09. 2023

Pescobar este implicat într-un scandal major, după ce restaurantul său a fost închis în urma unui control ANPC la care s-au găsit multe nereguli. Dar cine este Pescobar și cum s-a îmbogățit? Celebrul om de afaceri a devenit viral peste noapte cu afacerea lui, restaurantul de pește și fructe de mare numit Taverna Racilor, situat în Herăstrău.

ANPC a închis Taverna Racilor

Inspectorii  Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au închis pentru 6 luni restaurantul Taverna Racilor din Herăstrău, după ce au găsit nereguli majore. Aceștia au aplicat amenzi și au luat acum decizia de a închide localul, publicând imagini de la ultimul control: scoici putrede, somon mucegăit, rugină pe instrumentele din bucătărie, iar „cireașa de pe tort” : restaurantul nu avea autorizație de la primărie.

Citește și: ANPC a închis restaurantul lui „Pescobar” din Herăstrău. Mizeria în care era pregătită mâncarea

De șase ori au vizitat inspectorii ANPC Taverna Racilor pe parcursul verii și de fiecare dată aceștia au dat amenzi și au confiscat alimente stricate.

Pe 15 septembrie, la ultimul control, ANPC a decis să închidă temporar restaurantul după abateri repetate.

Ce măsuri s-au luat: 

  • amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
  • oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produse alimentare neconforme, în valoare de circa 16.500 lei
  • oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor
  •  propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.

Neregulile găsite, conform comunicatului ANPC se referă la prezența insectelor vii în unitate, folosirea de materii prime și semipreparate fără etichete de identificare, condiții improprii spațiului de lucru, lipsa informării privind ingredientele conținute de preparate, dar și lipsa autorizației de la Primăriei și alimente expirate. 

Cine este Pescobar și cum s-a îmbogățit

După ce a devenit viral pe internet, făcând reclamă la localul Taverna Racilor, Pescobar a devenit o adevărată legendă și mulți s-au decis să îi calce pragul și să îi încerce preparatele.

Vezi și: Cum se curăță creveții, de fapt. Așa se mănâncă fructele de mare

Dar cine este Pescobar și cum s-a îmbogățit? Pe numele lui real, Paul Nicolau, omul de afaceri este văzut în industria HoReCa drept cel care a adus racii în restaurantele locale.

În plină pandemie, el s-a hotărât să facă un pas în lumea online-ului, moment în care a devenit viral. A început afacerea cu raci în 2013, când pescuia raci și îi vindea în Piața Obor. 

A creat apoi platforma Fish to Door în luna mai a anului 2020. Dar pandemia i-a prins foarte bine, pentru că a avut vânzări și comenzi record, iar restaurantul a avut încasări foarte bune.

Înainte de afacerea online, Paul Nicolau a lucrat, în tinerețe, ca agent de vânzări. A rămas fără loc de muncă și a vrut să își facă o afacere.

Și-a început afacerea cu un împrumut și o minciună

El a recunoscut că și-a început afacerea cu o minciună și cu bani împrumutați. 

„Am mințit la început, minciuna asta se numește prospectarea mea. Am rugat o prietenă să sune la toate restaurantele din București să spună că are raci de vânzare.

Vezi și: Cum se prepară creveții. Cât timp trebuie să-i ții pe foc, de fapt. Sigur ai greșit, de asta nu au ieșit gustoși

Eu neavând raci de vânzare, dar doar să văd dacă preiau comenzi, să văd dacă merită să mă duc în direcția asta. Nu mă costa nimic să-i mint puțin la telefon. Eu tot primeam comenzi de la fiecare, dar eu raci nu aveam. Am prospectat piața, voiau, acum trebuia să fac rost și de raci”, a povestit Pescobar pentru Cancan.ro.

Supranumit și „regele peștelui din România”, Paul Nicolau deține și un restaurant de lux, numit Oyster Bar în zona Pieței Victoriei.

A început să vândă raci fierți pe pârtia din Poiana Brașov și acum e milionar în euro

El a început să vândă raci fierți în Brașov, iar de acolo, afacerea a explodat și a devenit milionar în euro. A deschis Taverna Racilor, iar acum este una cunoscut om de afaceri din România. 

El a devenit viral pe Tik Tok datorită caracatiței din restaurant, pe care mulți români au venit să o încerce. 

Vezi și: Rețeta de creveți prăjiți în unt și răsturnați în mujdei de usturoi

El a vorbit, la un moment dat, despre înființarea unei Burse de Pește în România. 

„O bursă de peşte are rolul de a educa piaţa – atât pe cel care pescuieşte, cât şi pe consumator. Normalizează o industrie. Suntem singura ţară cu ieşire la mare care nu are o Bursă de Peşte. Este ruşinos, dar eu voi schimba acest lucru.

Cumpărăm peşte din import în proporţie de 80% din totalul consumat anual şi noi avem o ţară cu un bazin hidrografic cu ape interioare excepţional”, spunea Paul Nicolau, la un moment dat.

Acum, afaceristul trebuie să își dea seama cum poate rezolva problemele semnalate de ANPC cât mai curând, ca să minimizeze pierderile financiar suferite.

Pe de altă parte, mulți români s-au plâns de prețurile exorbitante de la Taverna Racilor, în raport cu calitatea, prospețimea și gustul mâncării. 

Vezi și: Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”

Rămâne de văzut dacă Pescobar va avea în continuare același succes în locațiile sale și după ce ANPC i-a închis temporar afacrerea.