Cine este omul din spatele CNCD, instituția care l-a amendat pe Iohannis. Dezvăluiri incredibile
Președintele Klaus Iohannis a fost amendat de Consiliul Național pentr Combatrerea Discriminării cu suma de 5.000 de lei, după ce a făcut declarații legate de așa-zise înțelegeri între PSD și UDMR pentru ca Ținutul Secuiesc să primească atât de mult dorita autonomie.
Cine este președintele CNCD, instituția care l-a amendat pe Klaus Iohannis
Conducerea CNCD a considerat că acuzațiile președintelui Klaus Iohannis au fost defăimătoare, așa că l-au amendat, chiar dacă instituția respectivă se află în subordinea…Președenției. Așadar, l-au amendat chiar pe cel în subordinea cui se află. Mai mult, șeful statului nu este mulțumit de decizie și a anunțat că o va contesta, fiind ”o decizie profund politică”.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este o autoritate de stat autonomă, formată în 2001 prin HG 1194/2001 și care își desfășoară activitatea in baza OG 137/2000 privind prevenirea și combaterea tuturor formelor de discriminare. Este garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislația internă în vigoare și cu documentele internaționale la care România este parte.
Instituție înființată de Adrian Năstase, condusă de un împătimit al fotbalului
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și-a început activitatea în luna august 2002, odată cu numirea de către prim-ministrul Adrian Năstase a membrilor Colegiului Director al CNCD, pe baza propunerilor primite din partea Ministerului Informațiilor Publice, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Familiei, Ministerului Administrației Publice, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului de Interne.
Consiliul își exercită atribuțiile în următoarele domenii:
- prevenirea faptelor de discriminare prin realizarea de campanii de informare, de conștientizare privind drepturile omului, efectele discriminării, principiul egalității, cursuri de formare, de informare, proiecte și programe la nivel local, regional și național, realizarea de studii, rapoarte etc.;
- medierea faptelor de discriminare a părților implicate în cazul de discriminare, în prezența reprezentanților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării;
- investigarea, constatarea și sancționarea faptelor de discriminare;
- monitorizarea cazurilor de discriminare în urma constatării unor cazuri de discriminare de către CNCD, prin supravegherea ulterioară a părților implicate;
- acordarea de asistență de specialitate victimelor discriminării prin explicarea legislației celor interesați de către consilierii juridici ai CNCD, prin îndrumarea asistată în ceea ce privește activitatea de depunere a petiției și informații suplimentare ce decurg din această procedură.
Instituția este condusă din anul 2005 chiar de către un maghiar, Csaba Ferenc Asztalos, fost membru al UDMR, aflat la al doilea mandat. Acesta a absolvit liceul în Baia Mare, orașul în care s-a născut, la secția de limbă maghiară a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, unde a avut specializarea filologie.
MBA în administrație publică la o Universitate din Irlanda
Între anii 1993 și 1997 a urmat studii juridice la Universitatea din Oradea, Facultatea de Știinte Juridice și Administrative. Între anii 2008-2009 a obținut un MBA în administrație publică de la Universitatea din Limerick, din Irlanda.
Între 2003 și 2010 a fost doctorand în drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept și este un împătimit al fotbalului, pentru care ar fi renunțat chiar și la conducerea CNCD. Ar fi fi vrut să fie antrenor de fotbal și chiar a și făcut câțiva pași în acest sens.
”Am și participat la niște cursuri organizate de FRF pentru cei care învățau pentru licența pro, m-au acceptat. Practic, m-am așezat și eu într-un colț la sălii de la FRF, mi-am luat notițe (…).
Eram deja președinte la CNCD. Pot spune că managementul sportiv se aseamănă foarte mult cu ce facem noi aici, managementul instituțional. Și sunt legături, inclusiv pe zona de psihologie, sunt o mulțime de elemente comune.
Dar am constatat că școala noastră de antrenori nu e ceea ce ar trebui să fie. Cel puțin din punctul meu de vedere, ca unul venit din afară. Eu citesc literatură legată de zona de antrenorat și am și multe contacte cu unii antrenori de fotbal”, a declarat Csaba Asztalos.