10 mai 2020 | 14:38

Cine este Marcel Ciolacu. Cum a ajuns, de fapt, al treilea om în stat

Știri generale
Cine este Marcel Ciolacu. Cum a ajuns, de fapt, al treilea om în stat
Cine este Marcel Ciolacu. Cum a ajuns, de fapt, al treilea om în stat

Și-a început cariera politică în Buzău, în noiembrie 2019 a devenit noul președinte interimar al PSD, după ce Viorica Dăncilă și-a dat demisia de la conducerea partidului, iar aspectul cel mai controversat al ocupației sale este relația cu Omar Hayssam.

Cine este Marcel Ciolacu și cum a ajuns al treilea om în stat

Fiu al unui militar de carieră, comandorul în retragere Ion Ciolacu, aviator decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Marcel Ciolacu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București în 1995, cu toate că respectiva instituție a primit autorizare provizorie în mai 1995. Între 2008 și 2009 a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București, catalogat de presă drept ”fabrica de diplome pentru politicieni”. Între 2010 și 2012 a urmat un masterat în managementul sectorului public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Drumul în sfera politică i-a început în 1990, în schimb, ca membru al Partidului Social Democrat. În cadrul formațiunii social-democrate a avut, atât la nivel local, cât și național, funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015).

Cine este Marcel Ciolacu. Cum a ajuns, de fapt, al treilea om în stat

Marcel Ciolacu și Hayssam

După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose. În septembrie 2017, a asigurat interimatul la MApN, după ce Adrian Țuțuianu a demisionat. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Dragnea, iar după încarcerarea celui din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant; post pe care Ciolacu l-a ocupat.

La o zi după înfrângerea suferită de Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, oficialul a vizitat-o personal pentru a o convinge să demisioneze de la conducerea PSD în schimbul unui loc eligibil de senator pe listele partidului la alegerile parlamentare din anul 2020. A forțat întreaga conducere pentru a putea deveni liderul interimar al partidului, și i-a și ieșit.

Controverse

  • Ciolacu a fost implicat într-un scandal mediatic după ce, în luna mai a anului 2015, în presă au apărut fotografii cu acesta alături de afaceristul sirian Omar Hayssam la o partidă de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. Au existat informații conform cărora Ciolacu a apărut pe o listă de datornici ai lui Hayssam. Mai exact, la începutul anilor 2000, sirianul l-ar fi împrumutat cu 200 de milioane de lei vechi. Ca urmare a scandalului, Victor Ponta, pe atunci premier, l-a înlăturat din funcția de consilier onorific al prim-ministrului.
  • În 2009, Curtea de Conturi Buzău a constatat că firma municipalității, Urbis Serv, condusă de Ciolacu între 2007 și 2008, a încheiat ilegal un contract cu firma Mecan Construct la conducerea căreia se afla un coleg de partid, fostul consilier județean PSD Dumitru Dobrică, acuzat de ANI de conflict de interese. Municipalitatea a fost păgubită cu aproape 1,3 milioane de euro. Șeful PSD a declarat că nota Curții din Buzău a fost contestată în instanță și că a existat și un dosar de cercetare penală la DNA Ploiești. Acuzațiile față de contractul cu firma Mecan Construct au fost anchetate, finalizându-se cu neînceperea urmăririi penale față de acesta.
Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro