Cine este Karl Nehammer. Cancelarul Austriei, criticat pentru faptul că s-a opus ca România să intre în Schengen

Cine este Karl Nehammer. Cancelarul Austriei, criticat pentru faptul că s-a opus ca România să intre în Schengen
Cine este Karl Nehammer. Cancelarul de la Viena s-a opus cu înverșunare aderării României la Spațiul Schengen.

Cine este Karl Nehammer. Ce fel de activitate a desfășurat până în prezent. Cancelarul a fost aspru criticat pentru atitudinea sa de sfidare la adresa României. Politicianul s-a opus cu înverșunare ideii de integrare a țării noastre în Spațiul Schengen.

Cine este Karl Nehammer, cancelarul Austriei

Karl Nehammer, politician în vârstă de 50 de ani, ocupă funcția de cancelar al Austriei de la sfârșitul anului 2021. S-a născut pe data de 18 octombrie 1972, la Viena. A crescut într-un district din apropierea palatului Schönbrunn, într-o familie catolică și, de asemenea, conservatoare.

A absolvit studiile liceale în anul 1992, după care s-a înrolat voluntar în Forțele Armate austriece timp de un an de zile. Ulterior, și-a schimbat decizia și a continuat să activeze în domeniul militar încă patru ani. În cele din urmă, a fost obținut gradul de locotenent, însă activitatea sa nu se oprește aici.

Potrivit surselor externe, Karl Nehammer a fost trainer de formare la Ministerul Federal al Apărării de la Viena, pentru ofițerii de informații. Mai târziu, a decis să se implice și în domeniul politic. A fost numit ministru la portofoliul de Interne în cel de-al doilea guvern condus de Sebastian Kurz. S-a făcut remarcat, de asemenea, și în perioada pandemiei de coronavirus. El a fost una dintre vocile care a susținut aplicarea închiderilor restricțiilor impuse pe fondul extinderii bolii COVID-19.

În prezent, Karl Nehammer este președinte executiv al partidului federal al Partidului Popular Austriac. Deține, totodată, funcția de cancelar al Austriei, de care a și profitat pentru a se impune împotriva aderării României la Spațiul Schengen.

„Vei fi hulit pentru mulți ani”

Românii au avut reacții dure la adresa lui Karl Nehammer, chiar pe pagina lui de Facebook. Nu doar conaționalii i-au adresat politicianului mesaje acide. Și nemții au comentat în termeni tranșanți atitudinea nepotrivită a Austriei față de România.

„În doar câteva zile ai reușit să devii cea mai urâtă și dezgustătoare persoană pentru poporul român. Din păcate, gândești prea puțin și nu realizezi că poziția ta servește doar intereselor Rusiei. Au sabotat UE și valorile ei”;

„Ești un Putin foarte, foarte mic”;

„Domnu cancelar, schimbă-ți poziția. Dacă nu, vom trimite la negocieri asul din mânecă, Șoșoacă”;

„Când Kremlinul îți face agenda, cauți să găsești și nod în papură să îți motivezi inepțiile”;

„Vei fi hulit pentru mulți ani. Meritați toate blocajele pentru toate firmele ce desfășoară activități în România” – sunt doar câteva dintre mesajele românilor de pe pagina cancelarului austriac.

Primul lider european care s-a întâlnit cu Putin

Karl Nehammer a fost primul lider politic european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin, față-n față, după declanșarea războiului din Ucraina. La vremea respectivă, cancelarul austriac a susținut că vrea să facă tot posibilul ca atacurile militare să înceteze. Trebuie precizat, însă, că Austria nu este membră NATO.

În anul 1955, autoritățile politice de la Viena și-au declarat neutralitatea permanentă. Astfel, încă de la începutul războiului, Austria nu a trimis armament sau ajutor militar în Ucraina. A oferit, în schimb, ajutor umanitar și a furnizat veste antiglonț și căști pentru protejarea civililor.

Karl Nehammer este căsătorit cu Katharina, membră a Partidului Popular. La începutul anului 2020, partenera cancelarului era în funcție de șefie la portofoliul Afacerilor Interne de la Viena. La scurt timp, a fost numită purtător de cuvânt la Ministerul Apărării, mutare pentru care cuplul s-a ales cu multe critici.

Urmăriți Playtech.ro și pe