Cine este Jill, soția lui Joe Biden. A devenit Prima Doamnă a Americii

Cine este Jill, soția lui Joe Biden. A devenit Prima Doamnă a Americii
Cine este Jill Biden

Joe Biden, actualul președinte al Americii, s-a prezentat la mitingurile electorale cam așa: ”Bună ziua, sunt soțul lui Jill Biden”. A cunoscut la un blind date pus la cale de fratele său. Povestea lor de viață este una impresionantă: el, mai mare decât ea cu nouă ani, avea să îl ”vindece” pe Joe, după ce acesta își pierduse soția și fiica în 1972, într-un accident.

Cine este Jill, soția lui Joe Biden

„Cine poate să iubească așa profund o dată, o poate face și a doua oară”, a crezut Jill despre Joe, când a cerut-o de nevastă. Și așa a fost. Joe mai avea doi băieți din căsnicia cu soția care a murit în accident. În anul 1981, cuplului Joe-Jill Biden avea să li se mai nască o fetiță. Chiar ți așa, Jill i-a refuzat cererea de căsătorie a lui Joe de cinci ori. Până și fii lui au insistat ca ea să îl ia de bărbat.

Jill, născută Jacobs, s-a născut la data de 3 iunie 1951, în Hammonton, statul New Jersey. A copilărit în Wilow Grove, în Pennsylvania, statul care i-a adus victoria în alegeri lui Joe. Ea mai avea patru surori. Tatăl ei era lucrător la banca, iar mama casnică. Părinții mergeau la biserică, iar Jill mergea la biserica presbiteriană împreună cu bunica sa. A visat mereu la o carieră, astfel că a început să muncească de la 15 ani. S-a înscris la un colegiu ca să studieze moda, s-a căsătorit cu Bill Stevenson în 1970, un fost coleg de colegiu. Soțul ei adeschis un bar, devenind unul dintre cele mai renumite baruri studențești din America, unde avea să cânte și Bruce Springsteen.

Jill avea să se înscrie la Universitatea Delaware, la Colegiul de Arte și Științe, cu specializarea limba engleză. A lucrat ca model la o agenție locală. Cei doi soți aveau să se separe patru ani mai târziu. Un an mai târziu, ea l-a întâlnit pe Joe, prin fratele acestuia. A rămas impresionată de înfățișarea și de manierele lui. Tot în anul 1975 s-a pronunțat și divorțul de primul soț și tot în anul 1975 a absolvit și facultatea.

Mai întâi a lucrat ca profesor suplinitor în sistemul de școli publice din Wilmington, după care a predat limba engeză la un liceu din Wilmington. Vreme de cinci luni, aceasta a lucrat în biroul senatorial al lui Joe Biden, însoțindu-l în deplasări. Cei doi s-au căsătorit la New York în capela Națiunilor Unite, ceremonia fiind catolică. Ea a continuat să predea, dar s-a înscris și la master la West Chester State College. Era însărcinată cu fiica lor, Ashley, când și-a obținut titlul de master în educație. A stat acasă doi ani, ocupându-se de creșterea celor trei copii, după care s-a întors la muncă. A predat engleză, dar și istorie, în cadrul unui spital psihiatric pentru elevi cu probleme emoționale.

Studiile și activitatea

În anul 1987, Jill a obținut un al doilea titlu de master la Universitatea Villanova University. 13 ani a fost la catedră la liceu, după care a trecut la colegiu. Apoi, s-a înscris la doctorat cu numele de fată, iar la vârsta de 55 de ani a obținut titlul de doctor în educație, de la Universitatea Delaware.

Când soțul ei, în anul 1988, a candidat prima data la președinție, aceasta a afirmat că va continua să le predea copiilor cu deficiențe emoționale, chiar dacă o să devină primă-doamnă. A coontinuat să predea, chiar și când a devenit soție de vicepreședinte. De altfel, și acum, ea va continua să predea la o Universitate din Virginia de Nord, în apropiere de Washington.

În plus, Jill Biden este implicată și în activitatea mai multor organizații non-profit, fiind președinta unui ONG, Biden Breas Health Initiative, a fondat Book Buddies, o organizație ce furnizează cărți copiilor fără susținere materială, dar este activă și într-o organizație ce sprijină familiile militarilor.

Jill Biden este foarte activă, alergând câte 8 kilometri, de cinci ori pe zi, i-a fost mereu alături soțului ei în mitinguri și emisiuni televizate, un moment viralizat fiind acela în care ea a împins o protestatară care se urcase pe scenă și se apropiase mult de soțul ei. Jill Biden, ca și soțul ei, pledează pentru respect și toleranță.

Jill Biden și-a sprijinit mult soțul în tragedia din 2015, când fiul cel mare al lui Joe Biden, Beau, a murit la vârsta de 48 de ani din cauza unui cancer cerebral.

Amintim că Jill Biden a vizitat România în 2014, însoțindu-l pe viceprepreședintele Joe Biden, spunând că va reveni.